«Імена злочинців відомі». Чому навколо недобудованої школи в Брюховичах суперечки і що обіцяє забудовник

2408 0
Комерційна вартість цієї земельної ділянки – орієнтовно 3,5 млн доларів.
Фото: візуалізація проєкту

Фото: візуалізація проєкту

У четвер, 28 вересня, на пленарному засіданні Львівської міськради депутати вирішили створити робочу групу щодо земельної ділянки у Брюховичах на вул. Широкій, 2. Йдеться про територію старої недобудованої школи площею 3,4 га, яку ще у 2020 році, за кілька днів до своєї ліквідації, колишня Брюховицька селищна рада безкоштовно віддала під забудову громадській організації. 

Голова бюджетної комісії Львівської міської ради Наталія Шелестак вважає, що місто своєчасно не відреагувало на рейдерство землі належним чином і запропонувала створити робочу групу.

«В нас є критична ситуація з місцями в центрі реабілітації «Незламні». Ми не маємо місця для Героїв. Рекреаційна зона – це чудове місце для побудування комунального реабілітаційного закладу. Треба почати процедуру повернення земельної ділянки у повне володіння Львівської ТГ. Варто створити робочу групу, яка напряцює діалог з користувачами ділянки, мешканцями і контролюватиме дії чиновників, які зараз не використовують всі можливості для захисту цієї землі в лісі. Я переконана, що місто зобов’язане будувати там великий реабілітаційний центр для ветеранів, а в подальшому – для людей після інсультів та інфарктів. Це я про далеке майбутнє», – запропонувала вона.

Крім того, у сесійній залі озвучили, що комерційна вартість цієї земельної ділянки – орієнтовно 3,5 млн доларів.

Любомир Мельничук, депутат від фракції «Свобода», підтримав цю ідею та запропонував створити депутатську комісію, куди б ввійшли представники виконавчих органів, представники всіх фракцій і мешканці Брюховичів. 

«Ми тут маємо злочинну бездіяльність. Два роки Львівська міськрада закривала очі на цю проблему. Ніхто нічого не робив! Єдиний позов, який подали, був мешканців, і зараз зупинили будівництво. На школу, за яку платила громада, навіть не оформили право власності. Ба більше, коли забудовник презентував візуалізацію, там були представники міськради, чим вони «благословили» ці наміри», – аргументував він.

Міський голова Андрій Садовий підтримав цю ідею та доручив голові департаменту містобудування ЛМР Любомиру Зубачу зібрати таку комісію до 1 жовтня. За його словами, на робочу групу будуть запрошувати представників правоохоронних органів, які займаються цією справою, та тогочасних керівників Брюховицької селищної ради.

«На превеликий жаль, всі дозволи давало не місто. Дуже багато людей задіяні у цій афері. Ніхто – ні голова, ні депутати, ні ця ГО не покарані і не допитані, вони не покарані. Багато з них сьогодні є депутатами обласної ради. Імена злочинців відомі. Це є афера на виду! Завдяки мешканцям ми маємо шанс повернути  цю ділянку. Виходить так, що забудовник заплатив ці кошти, а їх отримали депутати Брюховицької селищної ради. Держава має включити всі свої інструментарії. Треба, щоб поговорили з тими депутатами і вони повернули кошти в бюджет, а ми визначили якісне цільове призначення ділянки», – висловився Андрій Садовий.

Історія передачі ділянки

Рішення про будівництво школи в Брюховичах прийняли 33 роки тому, у 1990 році в сесійній залі ЛМР, тоді територію віддали для суспільних потреб. Будувати школу почала у 1992 році Брюховицька селищна рада і продовжувала до 2020 року.

Недобудована школа на вул.Широка, 2/Любомир Зубач

Як пояснював заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач під час сесії 28 вересня, з липня 2008 року ця земельна ділянка була закріплена в постійне користування на вул Широкій, 2. У 2020 році держава прийняла рішення про новий адміністративно-територіальний устрій, Львівська міськрада прийняла ухвалу «Про припинення місцевих рад шляхом приєднання до Львівської міської ради».

Махінації з землею провели за місяць. 22 вересня 2020 року розглянули акт технічного стану будівлі з висновком про те, що «реконструкції чи перебудові не підлягає» та надали дозвіл на демонтаж незавершеного будівництва. 8 жовтня 2020 року Брюховицька селищна рада прийняла рішення списати з балансу будівлю школи площею 10 тисяч 390 квадратних метрів та наперед надали дозвіл на демонтаж для ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». 

Читайте також: У Львові депутати хочуть скасувати рішення щодо передачі землі, де замість школи будують апартаменти

15 жовтня 2020 року змінили вид використання земельної ділянки із закладів освіти під громадську забудову. 20 жовтня землю в 3,46 га безкоштовно передали в постійне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». 23 жовтня виконком Брюхович затвердив МУО для будівництва. 

Тобто з вересня по жовтень 2020 року, перед місцевими виборами, які пройшли 25 жовтня, земельну ділянку вивели з власності громади і передали до кінця невідомій громадській організації під реалізацію проєкту. Землю передали для будівництва реабілітаційного центру, на місці якого зараз будують, зокрема, апартаменти.

Зазначимо, що в той час селищним головою був Володимир Доманський, який нині є депутатом Львівської облради від «Європейської солідарності». 

Дії міської влади

На підставі звернення міського голови порушили кримінальну справу, в рамках якої то накладають арешт, то знімають. Не зважаючи на порушену кримінальну справу, 20 жовтня 2022 року Державна інспекція архітектури і містобудування видала дозвіл на будівельні роботи, зазначив Любомир Зубач на сесії міськради.

17 травня 2021 відкрили кримінальне провадження за зловживання владою або службовим становищем. 2 червня 2021 року вперше арештували ділянку, 20 вересня арешт зняли. 5 грудня 2022 року ділянку знов арештували, однак 2 серпня 2023 року арешт знову зняли. І вже 18 вересня втретє наклали арешт на підставі позова мешканців, який триває досі.

Керівниця юридичного департаменту Гелена Пайонкевич зазначила, що міський голова тричі звертався до Національної поліції про проведення необхідних оперативних розшукових заходів. Наразі є позов мешканців Брюховичів і будівельні роботи зупинили. 

При здійсненні моніторингу реєстру речових справ з’ясували, що є зареєстроване право власності на об’єкт незавершеного будівництва – фундамент готовністю 1%. Міська рада подала скаргу в Офіс протидії рейдерству про скасування цієї реєстраційної дії. Розгляд скарги відбудеться 5 жовтня. 

Що там зараз будують

Представниця громади Брюховичів, авторка петиції щодо повернення ділянки у власність громади Ярина Остапик, під час сесійного засідання зауважила, що наразі в реєстрі будівельної діяльності зареєстровано 7 багатоповерхових будинків на майже 50 тис. м.кв, з них – майже 23 тис. м.кв це житлові апартаменти, а реабілітаційний центр, який обіцяють забудовники, – це лише 500 кв.м.

Зазначимо, що на цій ділянці є залягання термальних вод і земля б мала використовуватись для рекреації, реабілітації та відновлення.

«Забудовник цього тижня прийшов на комісію законності і прямо сказав, що взяв цю земельну ділянку під себе і для того, щоб забезпечити соціальну функцію на 3,4 га землі збудує 500 квадратних метрів реабілітаційного центру. Що отримають наші захисники від цієї земельної діляки вартістю від 3 млн доларів, яку передали під соціальні потреби. Для нас повернути цю земельну ділянку і побудувати там справжній сучасний реабілітаційний центр – це справа честі», – повідомила на засіданні депутатка ЛМР від «Європейської солідарності» Уляна Пак.

Забудовник, запорізька компанія Sensar Development, обіцяє збудувати реабілітаційний центр на 500 квадратних метрів і більше. Щодо термальних джерел, про які у Брюховичах багато говорять, але які поки що ніхто так і не облаштував, то Sensar Development вже проводить початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити термальний потенціал на цій ділянці. 

Марк Марченко

Читайте також: Стало відомо, як виглядатиме реабалітаційний центр в Брюховичах

Як вказав засновник і CЕО Sensar Development Марк Марченко, на ділянці не буде багатоповерхівок чи торгових центрів, як планували на початку. Щільність забудови ділянки зменшили до 20-25%. Готель з апартаментами буде на три, а в деяких корпусах чотири поверхи. Також буде басейн. Для готелю вже шукають міжнародного оператора – ведуть перемовини, зокрема, із «Хілтоном» та «Ріксусом».

На першому поверсі буде комерція і приватний дитячий садок. Забудовник обіцяє збудувати реабілітаційний центр на 500 квадратних метрів. Кажуть, що це буде своєрідним продовженням проєкту UNBROKEN, який активно розвиває Львів.

Недобудовану школу забудовник вважає аварійною і такою, що не підялягає відновленню.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!