Юрист про повістки, мобілізацію і військовий облік та нічна повітряна тривога. Підсумки доби

1819 0
Нині 16 лютого та 358 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки у Львівській області пролунав о 02:56, відбій – о 04:43.

Голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив про роботу ППО області. «До закінчення повітряної тривоги перебуваємо в укриттях», – наголосив він. Міський голова Кременчука Віталій Малецький вночі 16 лютого розповів про вибухи в місті: «Підвищена ракетна небезпека. Чути звуки вибухів. Перебувайте в укриттях».

За словами голови Львівської ОВА Максима Козицького, під час повітряної тривоги було влучання в об’єкт критичної інфраструктури у Львівській області. Він уточнив, що постраждалих чи жертв нема. Пожежу на місці події загасили. «Деталі – згодом», – додав голова ОВА.

Як узагальнив голова Офісу президента Андрій Єрмак, росіяни уночі запускали БпЛА та ракети. На жаль, є влучання на Півночі, Заході України, а також у Дніпропетровській та Кіровоградській областях: «Росіяни дещо змінили тактику. Вони проводять активну розвідку, застосовують фальш-цілі. Але ППО впоралася з більшістю ворожих ракет та БпЛА».

Ситуація на фронті: Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що для війни проти України Росія залучила 97% своєї армії. За його словами, росія однак не змогла зібрати сили, щоб «пробити» оборону України.

Також він порівняв рівень виснаження армії рф із часами Першої світової війни. «Я думаю, що те, що росія робить, намагаючись просунутися вперед, вона робить майже як під час Першої світової війни, і з показниками успіху в метрах, а не в кілометрах», – сказав він.

За даними Генштабу (станом на 6:00), противник зосереджує основні зусилля на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, в районах Гряниківки, Бахмута, Авдіївки, Мар’їнки та Вугледара.

ЗСУ відбили ворожі атаки на понад 15 населених пунктів.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 17 ударів по районах зосередження окупантів та 5 – по позиціях його ЗРК. Також уражено 2 пункти управління ворога та 2 його склади боєприпасів. Окрім того, знищено російський Ка-52.

Читайте також: Розвідувальні повітряні кулі: 6 ворожих повітряних цілей збили у Києві. У Київській міській військовій адміністрації кажуть, що ймовірно це вороже розвідобладнання.

Акцент дня: «Виробіть нові документи!» Юрист про повістки, мобілізацію та військовий облік. В Україні з 24 лютого 2022 року оголосили воєнний стан і мобілізацію. По всій країні чоловікам призовного віку роздають повістки, що зобов’язує їх прийти у військкомат для майбутньої військової служби або ж для підтвердження непридатності до неї. Тему мобілізації, повісток та військового обліку тепер часто обговорюють у соціальних мережах та новинах.

Тому Tvoemisto.tv в «Темі тижня» запитало юриста Олега Мицика про те, чи законно вручати повістки на вулиці, що варто знати про свої права та обов’язки військовозобов’язаним чоловікам та чому всім тепер важливо впорядкувати свої документи.

«Особа повинна перебувати на військовому обліку незалежно від того, чи розпочалася мобілізація. Тепер особи стають на військовий облік за місцем проживання: відбувається первинна прописка. А далі повинні повідомляти про те, чи вступили до вишу, чи покинули навчання, чи вступили в аспірантуру. Ваш обов’язок – поінформувати, що ви маєте певну відстрочку. Наприклад, якщо народилася дитина, ти маєш право на відстрочку від служби. Тобто ти мусиш безперервно надавати факти військовому комісаріату, щоби там мали інформацію про тебе. Раніше до цього ставилися не надто прискіпливо, адже не було такої гарячої ситуації, як зараз. Люди абсолютно забули про ці свої обов’язки. Наразі всі стикаються з «трешем», бо військові комісаріати вручають повістки для уточнення анкетних даних. Принаймні вони так це називають».

Ключові події:

1. Скільки українських біженців планують повернутися додому після війни. Опитування. 16% опитаних українців змінили місце проживання з 24 лютого, 12% – виїжджали, але вже повернулися додому. 72% не змінювали своє місце проживання. Половина тих, хто виїхав, планують повертатися додому тільки по закінченню війни;

2. Лісові землі біля Львова отримали ексдепутат та родина бізнесменів. Зараз їхні земельні ділянки загальною площею 0,5 га арештовані.

Читайте також: Постери для Гвардії наступу друкуватимуть батьки Юрія Холода. Участь в аукціоні, що стартував 13 лютого, взяла лише одна компанія – ТОВ «Ромус-Поліграф». Її оголосили переможцем тендеру. Вартість послуг становить 61 585 грн.

Та: 19-річний підприємець отримає 24 млн грн на харчування пацієнтів госпіталю у Винниках. Передбачено, що підприємець забезпечуватиме сніданки, обіди та вечері вартістю від 25 до 60 гривень протягом 2023 року. Віктор Козак вже брав участь у публічних закупівлях на Prozorro. Вперше – у 16 років;

3. На місці ринку «Добробут» планують збудувати супермаркет «Арсен». Що кажуть у місті. При вході на ринок уже розмістили оголошення про працевлаштування в супермаркеті. Однак зараз справа щодо земельної ділянки, на якій розташований ринок, перебуває в суді. Львівська міська рада звинувачує компанію-власника ринку «СУАП Галінвест» у незаконній приватизації.

Читайте також: У Гостомелі відбудовують військове містечко з уламків зруйнованих будинків. Безпосередньо на локації встановили спеціальне обладнання, яке перероблятиме демонтовані конструкції та будівельні блоки;

4. У Львові презентували марку «Воїни світла. Воїни добра». Марки присвячені неймовірному вкладу українських комунальників,, які щодня працюють над відновленням світла, води та тепла в оселях українців. Автором випуску став Олександр Нікітюк.

Читайте також: 10-річна дівчинка кожного дня приходить до зруйнованого будинку у Бородянці годувати котів. «Поки тваринки їдять, вона підіймає очі вгору – туди, де колись була її кімната, а зараз чорніють діри колишніх вікон та дверей. Авіабомба зруйнувала одразу всі дев’ять поверхів будинку. Вероніка та її батьки вижили завдяки тому, що за пів дня до авіаобстрілу покинули дім і ховалися у сусідів».

Вероніка мріє про власну кімнату, а ще забрати хоча б одну кицю в дім, коли він знову буде у родини;

5. Львівські бабаки прокинулися раніше. Коли очікувати прихід весни. «Є дуже багато прикмет. Наприклад, кажуть, якщо курка води нап’ється на Стрітення з калюжі, значить зима ще буде довгою, але сьогоднішня погода яскрава, сонячна і морозяна, тобто навпаки, скоріше всього що весна буде ранньою, і так само і по поведінці наших бабаків можна сказати. Хоча ми їх сьогодні не піднімали», – каже директор Львівського дитячоого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!