Київ

Мінкульт закулісно готується передати костел Миколая заповіднику «Софія Київська» - римокатолики Києва

819 0
Парафія костелу направили листа до Мінкульту з проханням роз'яснити затримки в передачі споруди громаді та її можливе включення до Національного заповідника «Софія Київська».
Костел святого Миколая в Києві

Костел святого Миколая в Києві

Римокатолицькій парафії стало відомо, що Міністерство культури та інформаційної політики закулісно готується передати столичний костел святого Миколая в управління Національному заповіднику «Софія Київська». Про це йдеться в листі настоятеля парафії святого Миколая у Києві отця Павла Вишковського до Мінкульту, оприлюдненому на сторінці громади у Facebook.
 
Від імені римокатолицької громади Києва отець Павло Вишковський скерував до міністерства запит щодо надання інформації про подальшу долю костелу св. Миколая за адресою вул. Велика Васильківська, 75 у Києві. Відомство зобов’язалося передати будівлю у постійне користування римокатолицькій парафії ще до 1 червня 2022 року. У листі настоятель вказав, що МКІП не виконав свої зобов’язання з передачі костелу та запланованої реставрації, й таємно готується передати костел в управління Національному заповіднику «Софія Київська».
 

Тому парафія просить надати інформацію щодо передачі приміщення костелу св. Миколая, а у випадку, якщо така передача запланована чи готується – просять надати документи для підтвердження та документи, які стали підставою для прийняття таких рішень.

Разом з тим у парафії цікавляться запланованим роками раніше переміщенням Національного будинку органної та камерної музики, з яким парафія ділить приміщення костелу, до Будинку музики, який мали збудувати. 

Читайте також: католики Києва обурені небажанням влади повернути їм костел

У повідомлення до Мінкульту йдеться що «з огляду на неправомірні дії, непрозору і нечесну політику Міністерства культури парафіяни св. Миколая, згідно зі ст. 5, 6, 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», ст. 5, 6 Закону України «Про інформацію», хочуть отримати чітку відповідь на поставлені запитання»: 

 
  1. Надати інформацію щодо запланованих Міністерством культури та інформаційної політики заходів з реставрації приміщення костелу св. Миколая у 2023 році.
  2. Надати інформацію щодо вчинених заходів з реалізацію проєкту «Будинок музики» та переміщення Національного будинку органної та камерної музики до новозбудованого Будинку музики.

Відмітимо, до складу заповідника «Софія Київська» сьогодні входять: Софійський собор з комплексом монастирських споруд, Золоті ворота, Кирилівська, Андріївська церква (всі — Київ), Судацька фортеця (Крим).

За словами настоятеля храму, парафіяни вже 30 років борються за збереження понівеченої святині і кошти на реставрацію готові надати представники релігійної спільноти у США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах, однак лише після того, як костел буде офіційно закріплений за парафією.

«Лише таким чином ця перлина Києва буде збережена від руйнації», – написав Вишковський.

Також він нагадав, що фасад храму уквітчаний тріщинами та більшими пошкодження, які виникли за останні роки, коли парафія користувалася своїм храмом, як позиченим:

«Якщо подивитися на будівлю храму, це виглядає як наслідки ракетних обстрілів. Але, на превеликий жаль це ілюстрація господарювання та ефективності урядування нашої влади протягом усіх 30 років незалежності влади. Цей унікальний витвір архітектури пережив більшовицьке пограбування, німецьку окупацію, бідність 90-тих, але не може пережити суспільну байдужість та ницість влади», – каже настоятель костелу.

Читайте також: через Мінкульт Миколаївський костел продовжує руйнуватися

Павло Вишковський висловив сподівання, що МКІП відійде від "совєтщини" та поверне костел його законним власникам – Римсько-Католицькій парафії св. Миколая.

Нагадаємо, костел Святого Миколая досі офіційно не передали римсько-католицькій громаді, і це попри те, що 1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая мав бути переданий релігійній громаді. Також настоятель парафії Павло Вишковський вже закликав втрутитися уряд та президента Володимира Зеленського.

У Мінкульті торік у липні пояснювали, що не встигли зробити передачу через повномасштабну війну і будуть працювати, аби завершити підготовку відповідних документів. Тоді ж МКІП озвучив нову дату передачі костелу римокатоликам - до кінця 2023 року. Процес затримується через указ президента від 1995 року, який забороняє органам виконавчої влади передавати закріплене за національними закладами України майно, яке перебуває у власності держави, іншим організаціям (костел перебуває на балансі Національного будинку органної та камерної музики України). Спочатку необхідно перемістити Будинок музики в іншу рівноцінну будівлю, яку мало би надати місто, але міністерство та місто кілька років не могли знайти відповідного приміщення.  

Відмітимо, 3-го вересня 2021-го у костелі спалахнула пожежа, у результаті якої було пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та орган. На відновлення силами бізнесу вдалось зібрати 18 мільйонів гривень. У січні 2022-го Міністерство культури повідомило про завершення протиаварійних робіт у будівлі. 

Довідка. Костел святого Миколая був побудований у 1899-1909 рр. київським архітектором Владиславом Городецьким. Собор споруджувався винятково на кошти католицької громади. Під час зведення будівлі вперше використали інноваційний на той час матеріал залізобетон.

У 1933 році костел був розграбований. У 1938 році було жорстоко репресовано парафіян та вбито останнього священника. За часів радянської влади собор не був знищений, його пристосували для господарських потреб. Тоді у соборі були фрески та вітражі, які до сьогодні, на жаль, не вціліли.

З 1981 року храм діяв як концертна зала Національного будинку органної та камерної музики.

У 1992 році у костелі поновили богослужіння. У 2001 році під час візиту до Києва костел відвідав Папа Римський Іван Павло II.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!