Київ

Кияни вимагають не будувати пожежне депо на території Біличанського лісу

1739 0
1.5 га лісу в Новобіличах були незаконно передані під будівництво у 2010 році під приводом забезпечення вимог проведення заходів Євро-2012.
Зелена зона на Олевській. Фото: Google Maps

Зелена зона на Олевській. Фото: Google Maps

Київські активісти вимагають не будувати пожежне депо на території Біличанського лісу, який входить до Національного природного парку «Голосіївський». Відповідна петиція опублікована на сайті Київради.

«Головному управлінню Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в м. Києві виділена земельна ділянка площею 1,54 га для будівництва, експлуатації та обслуговування пожежного депо на вул. Олевській (навпроти буд. 5) у Святошинському районі м. Києва за рахунок земель іншого призначення. Наразі ця земельна ділянка фактично є частиною Біличанського лісу на масиві Новобіличі», - йдеться у документі.

Як зазначає активіст Георгій Могильний, землю на вулиці Олевській під будівництво пожежного депо відвели незаконним рішенням Київради, що було ухвалене ще у 2010 році. При цьому ділянка так і не була забудована.

Водночас у 2014 році Біличанський ліс указом в.о. президента був включений до Національного природного парку «Голосіївський».

Але сьогодні є рішення Київської міської ради від 28.02.2023 щодо внесення змін до Міської цільової програми забезпечення готовності до дій за призначенням територіальної підсистеми міста Києва Єдиної державної системи цивільного захисту на 2020-2023 роки, яке передбачає, зокрема, видатки на будівництво пожежного депо по вул. Олевська.

Активіст Михайло Погребиський підкреслює, що відповідно до положень п. 3 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, за відсутності принаймні одного виду містобудівної документації (в нашому випадку, детального плану території) не допускається, якщо земельна ділянка, зокрема, розташована в межах зелених зон населених пунктів, внутрішньоквартальних територій (територій міжрайонного озеленення, елементів благоустрою, спортивних майданчиків, майданчиків відпочинку та соціального обслуговування населення). Рішення Київської міської ради щодо надання земельної ділянки для будівництва пожежного депо приймалось у 2010 році, до прийнятті цього Закону, й на сьогодні його виконання порушує норми діючого законодавства.

Автор петиції пропонує Київраді спільно з Головним управлінням Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в м. Києві розглянути інше місце для будівництва пожежного депо. А вказаній ділянці лісу надати статус парку скверу.

«Так, одним з місць будівництва пожежного депо може бути територія Київського професійного коледжу будівництва і архітектури (вул. Клавдіївська, 22), так як велика територія використовується не за призначенням, а здається під стоянку автомобілів. Крім того, багато вільних територій знаходиться в межах вулиць Булаховського та Генерала Наумова, зокрема поруч з центром Агромат, Інститутом проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова тощо», - йдеться у петиції.

Погребиський також вказує на нанесення шкоди зеленим насадженням - плани по будівництву у заповідній зоні включають вирубування дерев на території об'єкта природно-заповідного фонду, що передбачає штрафи та кримінальну відповідальність. Мовляв, Київзеленбуд, що ще й має охоронне зобов'язання по збереженню особливо цінної території діє усупереч чинному законодавству і своїм власним безпосереднім обов'язкам.

 

«Твоє місто» намагається отримати коментар від «Київзеленбуду», КМДА та ДСНС.

Нагадаємо, у квітні суд повернув з приватної власності до складу Біличанського лісу землі вартістю 6 млн грн. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!