Львів готовий до опалювального сезону на 99%, – Садовий

2636 0
Спеціальний штаб у Львові розробив рекомендації і план дій для міста, підприємств, балансоутримувачів будинків і окремо мешканців.

Уся теплопостачальна система Львова, ТЕЦи, котельні та мережі готові до опалювального сезону на 99%. Про це сьогодні зазначив міський голова Львова Андрій Садовий, повідомляє Львівська міська рада.

Оскільки опалювальний сезон цього року може бути найскладнішим для України, на державному рівні створили спеціальний штаб, який розробляє різні сценарії проходження опалювального сезону. У Львівській міській раді його очолює заступниця мера з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Читайте також: Міськрада закликає львів’ян купувати сухий спирт та лампи на батарейках

Штаб уже напрацював рекомендації і план дій для міста, підприємств, балансоутримувачів будинків і окремо для мешканців.

«Уявіть ситуацію, коли будуть ракетні удари по об’єктах, які дозволяють бути в теплі. Як вийти з ситуації? Світ нічого нового не придумав. Це теплові насоси. Ми їх встановлюємо на котельнях. Але і там має бути електрика. Далі – дрова і буржуйки. У кожній будівлі вона має бути встановлена, але необхідно продумати всі системи вентиляції, щоб не було біди. Управління надзвичайних ситуацій це буде моніторити. Ми як місто закуповуємо деревину, вугілля і всі необхідні речі, щоб забезпечити тепло. Мешканці теж мають про себе подбати. Банально має бути термобілизна, сихий спирт, батарейки для ліхтариків та ін. Ми всі маємо готуватися», – каже мер Львова.

За словами Ірини Маруняк, найбільша загроза для проходження опалювального сезону – це теракти та ракетні удари по енергетичній інфраструктурі з боку росіян, і як наслідок – відсутність ресурсів для її роботи.

Відтак, місто працює над:

  • переведенням потужностей котелень, ТЕЦ-1 та ТЦ «Північна» на альтернативні види палива;
  • встановленням теплових насосів у районних котельнях;
  • готовністю розгортання пунктів обігріву людей у визначених локаціях;
  • формуванням резервного запасу запчастин та матеріалів для усунення аварійних ситуацій;
  • створенням у місті додаткових 17 аварійних бригад, що чергуватимуть у місті та ліквідовуватимуть аварійні ситуації;
  • закупівлею і підготовкою дров;
  • формуванням запасу солі і піску.

 

Балансоутримувачам будинків – управляючим компаніям, ОСББ, ЖБК рекомендують:

  • провести утеплення будинків, зокрема засклення вікон на сходових клітках, утеплення підвалів і горищ;
  • сформувати запас матеріалів і продуктів;
  • утворити мініаварійні бригади;
  • сформувати запас солі і піску;
  • до початку зими привести у належний стан усі інженерні мережі у будинках;
  • привести у належний стан укриття;
  • сформувати графіки почерговості користування електрикою для усіх квартир будинку (використовуватимуться за потреби);
  • зробити заготовку дров.

 

Також, за словами заступниці мера, варто додатково запастися людям вовняним одягом, куртками, штанами, шапками, шарфами, рукавицями, ковдрами, спальними мішками, парафіновими або газовими нагрівачами. А ще – утеплити вікна, двері, ліхтарики, батарейки, спальники, перевірити стан пічок і камінів. Адже в разі відсутності опалення та електрики значення матиме кожен градус.

Нагадаємо, на Львівщині напрацьовують механізм щодо заміни обладнання на альтернативні види палива у разі надзвичайних ситуацій під час опалювального сезону. Також розглядають використання мобільних котелень та встановлення пунктів обігріву. А міський голова Андрій Садовий заявив у коментарі Tvoemisto.tv, що у Львові розробляють комплексну програму, яка б зробила можливим використання альтернативних джерел опалення. Йдеться про опалювання дровами, відходами деревини, вугіллям тощо. Крім того, планують закупляти тисячі «буржуйок» для забезпечення міста.

Яким буде опалювальний сезон 2022-2023 року та як зміняться ціни на газ, читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!