Львівські лікарі вперше видалили уражену легеню пацієнту, не розкриваючи грудну клітку

730 0
Орган видалили, зробивши всього один невеличкий розріз, розміром 6 см.
фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

Лікарі Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру вперше видалили уражену легеню пацієнту, не розкриваючи грудну клітку. Праву легеню із злоякісним новоутворенням 66-річному пану Михайлу торакальні хірурги видалили, зробивши всього один невеличкий розріз, розміром 6 см (відеоторакоскопічно). Про це повідомили у Центрі. 

Пан Михайло із Жовківщини. Понад рік тому чоловіка почали турбувати болі у грудній клітці та задишка. Він звернувся до сімейного лікаря, а той скерував до кардіологів. Понад 8 місяців, за словами пана Михайла, йому лікували серце. І лише коли чоловіку почало ставати гірше, його скерували до Львівського центру легеневого здоров’я. Там йому зробили необхідні аналізи і запідозрили онкологічне захворювання, тож направили до Львівського онкоцентру.

А вже тут фахівці підтвердили підозри колег: в чоловіка виявили рак правої легені у II стадії. Команда онкоцентру розробила для пацієнта індивідуальний план лікування. 

«Пацієнт отримав неоад’ювантну (передопераційну) хіміотерапію, після якої пухлина у легенях зменшилась на 30 відсотків. Далі пацієнту було необхідно провести оперативне втручання щоб забрати пухлину. Оскільки новоутворення пацієнта було поширене на головний бронх, видаляти потрібно було усю праву легеню», – розповів завідувач торакального відділення Ігор Гіпп.

Читатйе також: Львівські медики вчасно попередили розвиток важкої онкопатології у 7-річної дівчинки

Пульмонектомія, тобто видалення легені – це дуже травматична операція для пацієнта, пояснили лікарі. Після таких хірургічних втручань хворі довго відчувають больовий синдром, тож аби зменшити операційну травму команда прийняла рішення видаляти легеню відеоторакоскопічно. У торакальному відділенні є досвід видалення частин легень через порти. А от цілу легеню хірурги за допомогою відеокамер видаляли вперше. 

«Ми зробили невеличкий розріз, розміром 6 см, вставили туди спеціальний гнучкий порт і через нього ввели відеокамеру та робочі інструменти, якими ми забирали пухлину та працювали з судинами. Оскільки легеня має пухлину, її дуже важливо не пошкодити під час операції і забрати з організму цілою, для цього ми помістили її у спеціальний мішечок і тоді витягнули її через порт», – пояснив Ігор Гіпп.

Такі операції є дуже складними, адже лікарі працюють на важливих органах та судинах, і кожен їх рух може стати вирішальним. Але для пацієнта такі операції мають неймовірні переваги. 

«Коли в людини така мала операційна травма, вона швидше встає на ноги і набагато краще почуває себе. Відповідно скорочується навантаження на організм, бо пацієнту вже не потрібна така велика кількість знеболювальних препаратів, як при відкритих операціях», – розповів лікар-хірург Ігор Богуцький.

Нагадаємо, лікарі лікарні святого Миколая врятували двомісячну Вероніку, яка не могла дихати через кістку у горлі.

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!