Львівські медики встановили венозну портсистему одномісячній дитині

974 0
Це наймолодша пацієнтка, якій у закладі імплантували спеціальний порт для проведення хіміотерапії.
фото: зудсмц

фото: зудсмц

Львівські медики встановили венозну портсистему одномісячній дитині. Зазвичай, її встановлюють дітям старшого віку і дорослим, які потребують тривалого лікування і мають потребу у частому венозному доступі. Для немовлят використовують катетери іншого типу, але таке лікування рівненчанці Софійці було потрібне через пухлину наднирника, яку їй діагностували у тритижневому віці.

Джерело: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

«На третій день, ще у пологовому, я зауважила, що у донечки збільшений животик, виражена судинна сітка. Я сама медсестра, тож розуміла, щось не так. УЗД показало надлишок меконію, але після очисних клізм живіт не зменшився. Потім з'явилась фізіологічна жовтяниця, і місцеві лікарі запідозрили гепатит й гепатобластому печінки»,  розповідає мама дівчинки Вікторія.

Читайте також: Львівські лікарі врятували 44-річного чоловіка з гострим інфарктом міокарда

УЗД з контрастом у Львові дозволило встановити справжню причину нездужання  нейробластому наднирника. Дитячі онкологи Центру негайно розпочали лікування. Спочатку реаніматологи встановили малечі звичайний катетер. Але через два дні його довелось зняти, оскільки маленькі судинки затромбувались, що унеможливило подальше введення препаратів. Тож перед наступним блоком лікування малечі імплантували венозний порт, призначений для тривалого використання без перевстановлення.

«Софійці ми імплантували саме портсистему, щоб зробити період лікування малечі максимально зручним»,  каже Богдан Романишин, завідувач хірургічним відділенням Західноукраїнського дитячого спеціалізованого медицного центру.

За словами медиків, ця маніпуляція була складнішою через вік дитини і саме захворювання. У немовлят, навіть цілком здорових, доступ до вен утруднений. Але для маленької Софійки процедура була безболісною, бо відбувалася під загальним знечуленням. Водночас встановлення порту одномісячній дитині потребувало максимальної уваги та делікатності через дрібні вени та судини. Положення порту хірурги контролювали рентгенологічно, щоб моніторити дихання та гемодинаміку під час знечулення застосували інтубаційний наркоз.

Читайте також: Львівські медики врятували двох хлопчиків з Маріуполя, які потрапили під обстріли окупантів

Мама Софійки каже, що уже бачить позитивні зміни у донечки: вона активна, почала добре набирати вагу. 

Нагадаємо, що львів’ян просять допомогти дитині із важким ураженням мозку. Хлопчик Данилко пережив вже 20 операцій та рік прожив у палаті-боксі.

Ольга Коваль

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!