Львів’яни самостійно поділили місто на 39 районів. Інфографіка

15360 1
Інститут міста представив свій проект «Зміцнення громад заради сталого розвитку міста» та оголосив початкові підсумки його підготовчого етапу — результати дослідження «Соціальний простір міста: потенціал до громадотворення».
фото: www.maisterniamista.org.ua

фото: www.maisterniamista.org.ua

Проект відбувається за фінансової підтримки Європейської Комісії терміном з 1 червня 2015 року по 31 грудня 2017 року. На меті є зміцнити потенціал об’єднання місцевих громад та активізувати їхню роботу спільно з міською адміністрацією задля сталого розвитку. У великому опитуванні, яке тривало впродовж березня та квітня 2015 року, взяли участь 2000 мешканців та мешканок Львова. Наразі всі результати ще не оброблені, утім, громадськості запропонували деякі показові числа.

Однією з важливих цілей опитування було визначити мікрорайони міста, відповідно до уявлень самих мешканців цих локацій. Для цього використовували графічний метод: людині пропонували обвести на мапі свій район. У результаті отримали 2 000 районів різних конфігурацій, їх накладали один на інший та виводили збалансований варіант.

Найменше розбіжностей щодо кордонів виявилось вздовж суцільної залізничної колії. Найбільше — в парках. Цікаво, що мешканці історичних кварталів асоціювали зі своїм районом і ділянки нової забудови, а жителі останньої проводили межу району по території новобудов. У результаті сформувалось 39 мікрорайонів Львова.

Також у львів’ян спитали, що є символом району. Часом виявлялось, що такий об’єкт знаходиться за його межами. Інші цікаві спостереження (які, втім, є радше тенденціями, ніж закономірностями) стають наочними в порівнянні сприйняття міста/району мешканцями. А саме:

- Люди більше ідентифікують себе з містом, ніж з районом.

- Львів’яни вважають, що умови проживання в місті загалом кращі, ніж в їхньому адміністративному районі та мікрорайоні.

- У Львові мешканці почувають себе досить безпечно, втім, у своєму районі менш безпечно, ніж в місті загалом.

- Найбільше працювати разом готові насамперед для вирішення проблеми будинку, менше — міста, і найменше — мікрорайону.

- Більшість мешканців усвідомлюють себе громадськими активістами, проте велика частина також прагне не приймати рішення самостійно.

Ці дані знадобляться Інституту міста на подальших етапах проекту. У кожному районі презентують фінальні результати обробки дослідження та будуть складати перелік локальних проблем та план мрій. Для цього сформують команди активних громадян і паралельно проводитимуть дослідження щодо якості життя. Далі одну невелику проблему кожного мікрорайону вирішать: частково за грантові кошти, частково за кошти мешканців. Допомагати мешканцям у цьому будуть координатори. Наприкінці проекту проведуть ще одне дослідження якості життя, підсумовуючи результати роботи.

Джерело: Майстерня Міста


Читайте також:
24 Червня, 2015 09:33
1 додайте зображення кращої якості, та можливість зуму.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!