Київ

Рівень відвідування ТРЦ Києва наблизився до довоєнного рівня – дослідження

841 0
Наразі продовжується позитивна тенденція відкриття торговельних центрів у Києві.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Попри те, що українці продовжують стикатися з економічними труднощами, зумовленими впливом війни, економісти заявили, що наразі спостерігається тенденція зростання відвідуваності киянами ТРЦ, що за показниками вийшли на рівень довоєнного часу.

У дослідженні йдеться, що ринок ритейлу виявився найбільш чутливим до військових дій в Україні, через що споживчі настрої демонстрували тенденцію до погіршення через масовий відтік населення, руйнування торгових центрів та зниження реальної заробітної плати, що супроводжувалося зростанням інфляції протягом року.

Втім вже починаючи з квітня 2022 року, поступово відкривали свої локації такі ритейлери, як Mango, LPP Group (Reserved, House, Cropp, Sinsay, Mohito), Adidas, Decathlon. Однак інші міжнародні гравці, такі як іспанська Inditex Group (Zara, Bershka, Stradivarius, Pull & Bear, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home), шведські H&M та IKEA (магазини та пункти доставки).

Читайте також: кияни підтримали четверту петицію про скасування зупинки громадського транспорту

«Тимчасове закриття цих якірних магазинів вплинуло на відвідування торгових центрів, оскільки міжнародні магазини модного одягу створюють значну частину відвідувачів. Таким чином, модний сегмент найбільше постраждав від скорочення споживчого попиту, оскільки клієнти затягнули паски та скоротили витрати на модні товари», – зауважують експерти.

Водночас сегменти продуктів харчування, здоров'я та краси та аптек залишалися досить стійкими. Незважаючи на те, що деякі продуктові рітейлери зазнали збитків на складах і магазинах, у 2022 році Fozzy Group (Сільпо, Фора) відкрила сім нових магазинів, а АТБ – два нових магазини в Київській області. У сегменті Health & Beauty Watsons, Eva та Prostor продовжили нарощувати свою частку ринку та оголосили про плани розширення на 2023 рік.

У дослідженні CBRE Ukraine прогнозується, що різке зростання споживчого попиту малоймовірно. Особливо в короткостроковій перспективі. Однак в довгостроковій – очікується економічний прогрес у 2023 році, разом з тим поступово відкриватимуться і торговельні мережі.

Як ми писали раніше, Фонд гарантування вкладів не зміг утринадцяте продати ТРЦ «Магелан» у Києві.

 
ТЕГИ: київ, ТРЦ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!