Росія намагається зірвати візит Папи Римського в Україну, – посол Андрій Юраш

1369 0
Візит в Україну Папа Франциск планує здійснити цього року, однак точна дата поки невідома.
Фото: credo.pro

Фото: credo.pro

Новопризначений Надзвичайний та Повноважний Посол України у Ватикані Андрій Юраш повідомив, що Україна готується до цьогорічного візиту Папи Франциска, однак поки точну дату не визначено. Водночас Росія робить все можливе, щоб потужно зірвати візит Папи Римського. Про це посол розповів в інтерв'ю Credo.

Читайте також: «Хочу запевнити у своїй молитві дорогу Україні». Папа Франциск у проповіді

«Нині російська дипломатія, і церковна, і світська, дуже потужно працює у ватиканському напрямку — робить усе, щоби цього візиту не було», – зауважив Юраш.

Додав, що на глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, митрополит Іларіон (Алфеєв), який є фактично другою людиною в РПЦ за впливовістю, заявив, що папський приїзд до України є малоймовірним. Схожу риторику він зауважив і в посла Росії при Святому Престолі.

Головною ж метою візиту Папи Франциска до України є долучення до впровадження миру в Україні та завершення війни. У грудні 2021 року Святіший Отець двічі згадував про ситуацію в Україні, зокрема полився у своєму різдвяному посланні «Urbi et Orbi» 25 грудня до Дитятка Ісуса, а 12 грудня згадав про нашу країну після молитви «Ангел Господній» на площі Св. Петра.

«(Папа – ред.) навряд чи буде намагатися втручатися до внутрішньоправославної площини. Це не є його завдання. Розуміючи усю складність стосунків у середині православного середовища, він не буде на цьому робити спеціального акценту, усвідомлюючи складові, які визначають внутрішню українську ситуацію. Він захоче створити молитовну атмосферу, яка вирішить питання миру і діалогу, комунікації усіх з усіма, у тому числі всіма релігійними спільнотами, задля досягнення миру», – сказав дипломат.

Читайте також: Коли Папа Римський Фраанциск приїде в Україн і що для цього потрібно

Крім того, Папа Франциск має намір зустрітися з Патріархом РПЦ Кирилом, щоб обговорити питання миру в Україні. Оскільки Святіший Отець розуміє драматизм ситуації, що розгортається на сході України, та реальну роль у підтримуванні конфлікту Росією, повідомив посол України у Ватикані. При цьому він додав, що наразі немає остаточного рішення щодо місця їхньої зустрічі та часу.

«Зараз говорять про можливу зустріч після Великодня, але це «після» — це дуже розпливчато виглядає. А щодо обрання місця, то воно свідчитиме про пріоритети. Аналізувати можна буде лише після якоїсь конкретики», – підсумував Андрій Юраш.

Нагадаємо, що візит Папи Римського Франциска в Україну, зокрема у Львові, очікують влітку. Наразі офіційного підтвердження від Ватикану щодо дати приїзду немає.

Зауважимо, що Папа Франциск постійно підтримує Україну. Так, 12 грудня він Папа Франциск запевнив у молитві за Україну та за її народ, закликавши до подолання напруження шляхом міжнародного діалогу і щоб Різдво принесло мир.

Нещодавно Папа Франциск у своїй 35-й апостольській подорожі відвідав Грецію та Кіпр, у 34-ту Угорщину та Словаччину. У Греції Папа перебував два дні та два дні на Кіпрі. В Угорщині він був один день на Всесвітньому Євхаристійному конгресі, у Словаччині три дні. 

Також 5 березня 2021 року Папа Франциск відвідав Ірак. Це стало першим в історії папським візитом до цієї країни. У 1999 році країну планував відвідати Папа Іван Павло II, проте він скасував плани поїздки.

Нагадаємо, що попередній візит Папи Римського в Україну відбувся 20 років тому і тривав п’ять днів. 20 червня 2001 року Папа Іван-Павло II відвідав Львів та Київ.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!