Серед «найпрозоріших» вишів України – три львівські

4472 0
Аналітичний центр CEDOS створив рейтинг прозорості національних вишів 2015-го року. До цього рейтингу ввійшли три вищі навчальні заклади Львова.
фото: www.osvita.org.ua, academia.in.ua, commons.wikimedia.org

фото: www.osvita.org.ua, academia.in.ua, commons.wikimedia.org

Першу сходинку посіла Львівська політехніка (71,3 бали), другу  Харківський університет (66,9), а третю – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (62,6).

Далі розташувалися: Львівський національний університет імені Івана Франка (59 балів), Київський національний університет iменi Тараса Шевченка (57,1), Нацiональний технічний унiверситет України «Київський полiтехнiчний інститут» (56,1), Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького (55,5), Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника (54,7), Хмельницький національний університет (54,3) та Хмельницький національний університет (54.3).

Автори дослідження ставлять за мету привернути суспільну увагу до проблеми комунікації українських університетів з абітурієнтами і студентами, а також заохотити університети до більш прозорої інформаційної політики, зокрема на своїх офіційних сайтах. Індекс прозорості складається з чотирьох складовихфінансова прозорість, адміністративна політика, наявність стратегічного плану розвитку на сайті вишу та інформування про зміст навчання на сайті закладу.

Рейтинг не показує присутність/відсутність корупції в університетах.  «Місце в рейтингу, зокрема, по індикатору Фінансова прозорість, демонструє, наскільки виш регулярно та в якому обсязі публікує на власному сайті або ж надає у відповідь на запит інформацію про заплановані витрати, здійснені витрати, розподіл заробітної плати, включно з усіма можливими надбавками та доплатами, вартість своїх освітніх та інших послуг тощо. Наявність цієї інформації у відкритому доступі не гарантує відсутність корупції, однак робить можливим контроль за фінансовою політикою університету та суттєво знижує шанси приховати прояви корупції», – наголошують автори дослідження.

Рейтинг використовує веб-сайти ВНЗ як основне джерело інформації та вимірює факт наявності або ж відсутності певної інформації на них. Також джерелом інформації є факт задоволення/незадоволення запиту на публічну інформацію.

Моніторинг охопив усіх національні ВНЗ, окрім тих, які опинились на окупованих територіях, а також ВНЗ силових структур. Загалом у рейтингу представлені 96 національних вишів.

Джерело: Українська правда. Життя, аналітичний центр CEDOS

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!