Коригувальник удару по Яворівському полігону вів листування із росіянами

1951 0
Він надсилав детальні карти Яворівського полігону.
Фото: Судовий репортер

Фото: Судовий репортер

Галицький районний суд міста Львова дослідив повідомлення, які колишній КДБіст Олександр Косторний надсилав співробітнику фсб рф. Про це повідомляє Судовий репортер.

За версією обвинувачення, 4 березня минулого року 72-річний львівʼянин надіслав представникам росії карту Яворівського полігону з даними про розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ. 13 березня росіяни обстріляли полігон ракетами, внаслідок чого загинула 61 людина і більше сотні було поранено. Косторного звинуватили у державній зраді. Йому загрожує до 15 років вʼязниці.

Читайте також: СБУ викрила чоловіка, який коригував вогонь по Яворівському полігону

У судових засіданнях він завжди говорить про свою невинуватість, заявляє, що відправляв не карту, а схему мисливського-рибальських угідь, аби показати другові де збирає гриби. Як вже зʼясувалося, що Косторний очолює «російське товариство імені О. Пушкіна», має багато знайомих у росії і на окупованій території України. Неодноразово у Львові він організував заходи, спрямовані на створення видимості російської присутності в місті і загалом просування російської культури в Україні.

У його телефоні слідчі знайшли шість контактів із російськими номерами телефонів: Алєксандр Свистунов, Віктор Барановський, «Лидия», «Ольга продюсер россия», Юлія Акчуріна та ще один невстановлений контакт. У месенджері Telegram Косторний активно підтримував звʼязок із підсанкційним Олександром Свистуновим, який з  2014 року проживає в анексованому Криму і є одним із засновників заборонених в Україні партії «русский блок» та Всеукраїнської громадської організації «Руський рух України».

На вилученому під час обшуку комп’ютері Косторного знайшли файл «А.Г» (названий за ініціалами Свистунова — ред.) – це запис розмови за 2015 рік.  На аудіо добре чути як Свистунов нарізає задачі Косторному щодо проведення мітингів на заході України. Каже, що вони мають фінансування для протестних акцій. На початку лютого минулого року Косторний мав багато зідзвонів зі Свистуновим у месенджері Telegram. А 4 березня він надіслав зображення карти Яворівського полігону.  Ця карта багато років висіла в рибальському господарстві в Старичах. У 2021 році Косторний побував там і зробив фото карти та зберігав у галереї свого мобільного телефона.  Після надсилання карти чоловіки ще кілька разів зідзвонилися. Очевидно, Свистунов хотів ще якусь додаткову інформацію.

Паралельно Косторний спілкувався про Яворівський полігон із абонентом «Ігор Водолазов», який використовував російський номер телефону. 4 березня 2022 року на мобільний телефон Косторного надійшли три вхідних дзвінки, а після цього текстове повідомлення в месенджері Telegram від «Водолазова И» з наступним текстом: «А.Г.» (абонент зіслався на спільного знаймого Свистунова – ред.). 

Слідчі зʼясували, що «Ігор Водолазов» – уродженець Казахстану та громадянин рф, 41-річний Юрій Водолазький, який є оперативним співробітником 9 управління Департаменту оперативної інформації 5 служби фсб рф. 

Косторний відправив Водолазькому карту Яворівського військового полігону, на якій видно місцезнаходження військових містечок «Гвардійське», «Інженерне», «Наметове містечко» позначено як табір. На карті позначені танкові дороги і підписані будівлі Міжнародного центру миротворчості та безпеки з назвами «Центральне». Далі Косторний надсилає карту військового полігону розташованому поблизу населеного пункту Старичі. На карті описана організаційно-штатна структура МРГ «Старичі». 

Після одного з судових засідань обвинувачений говорив, що не знає співробітника фсб Водолазького і що саме йому надсилав інформацію. Чоловік каже, що друг Свистунов попросив його надсилати карту збирання грибів ще на резервну електронну пошту. Тобто Косторний нібито вважав, що листується не з Водолазьким, а з тим самим Свистуновим. Але переписка на це не вказує.  Адвокат Косторного Ярослав Гандзюлевич стверджує, що скріншот листування з Водолазьким – нечитабельний, а карта полігону – не проглядається, тож цей файл не може бути доказом у справі.

Зазначимо також, що Косторний допомагав російським ЗМІ у створенні пропагандистських матеріалів про Україну. У 2015 році активно листувався з журналісткою «Россия-1» Акчуріною Юлією. 9 травня 2015 року Косторний відвідав Пагорб Слави у Львові для покладання квітів на могили і надів георгіївську стрічку. 

Нагадаємо, що 13 березня, окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет збили в повітрі. Детальніше тут.

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!