Київ

Стан Миколаївського костелу – незадовільний. Римокатолики Києва знову б'ють на сполох

1057 0
У римсько-католицькій парафії вкотре звертають увагу на руйнування Костелу - пам’ятки архітектури та містобудування національного значення.
Миколаївський костел у Києві. Фото: з відкритих джерел

Миколаївський костел у Києві. Фото: з відкритих джерел

У Києві 12 квітня відбулося чергове засідання Опікунської ради костелу св. Миколая. Її представники на підставі наявних документів склали Акт технічного стану зраму та прийшли до висновку, що стан Моколаївського костелу є незадовільним. Про це йдеться у дописі римсько-католицької парафії св. Миколая в Києві.
 
Опікунська рада костелу направили копії Акту технічного стану костелу й клопотання про повернення керівництву країни та представникам міжнародних релігійних інституцій. 
 
«За результатами зустрічі було прийнято рішення направити копію Акту технічного стану костелу й клопотання про повернення храму вищому військово-політичному керівництву країни та представникам міжнародних релігійних інституцій», – повідомили у громаді.
 
За словами настоятеля храму Павла Вишковського, фасад споруди уквітчаний тріщинами та більшими пошкодженнями. У першу чергу будівлі потребує відновлення вентиляції та гідроізоляції. Загалом, у період з червня 2022 до квітня 2023 було вивезено 5 багатотонних вантажівок штукатурки. 
 
«Лише однієї відбитої зі стін штукатурки, враженої цвіллю та отруйними грибами, було вивезено з підвалів храму понад 5 багатотонних вантажівок. На порядку денному стоїть питання відновлення вентиляції та гідроізоляції, але це неможливо вирішити допоки святиня перебуває на балансі НБОКМ [ДП «Національний будинок органної та камерної музики України», що підпорядковується Мінкульту – Ред.]», – пишуть у парафії.
 
Також у громаді додали, що столичні архітектори підготували робочий проєкт та візуалізацію зовнішнього вигляду костелу станом на початок ХХ століття. Однак їх втілення та відновлення Миколаївського костелу до первозданного вигляду знову ж таки вимагає вирішення найголовнішого питання – повернення храму парафії.
 
Наразі кошти на реставрацію готові надати представники релігійної спільноти з багатьох країн світу: США, Польщі, Італії, Бельгії та інших країнах, однак лише після того, як костел буде офіційно закріплений за парафією.
 
«Лише таким чином ця перлина Києва буде збережена від руйнації», – написав Вишковський.
 
За словами католиків, минає вісімнадцятий місяць, як міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, виступаючи у Миколаївському костелі, дав публічну обіцянку повернути костел святого Миколая парафіянам не пізніше як 1 червня 2022 року. Від того часу «перше червня» закарбувалося в історії храму, як «красномовний приклад безвідповідальності й байдужості влади».
 
«Можливо, за інших умов можна було б схиливши голови і далі чекати (ще 30 років) поки влада, звично зволікаючи, знову згадає про святиню, але катастрофічний стан костелу вимагає невідкладних дій», – йдеться у дописі.
 
У парафії висловили сподівання, що їх дії не будуть марними й приведуть у рух бюрократичний механізм державної машини, адже відсутні будь-які технічні чи юридичні перешкоди для повернення храму парафії. Також там додали, що для повернення храму католикам потрібна лише політична воля до відновлення справедливості й порушених прав Церкви.
 
Tvoemisto.tv звернулося із запитом до Міністерства культури та інформаційної політики щодо передачі будівлі у постійне користування римо-католицькій парафії, однак відповідь ні у відведений п'ятиденний термін, ні станом на 17 годину 17 квітня, ми не отримали.
 
 

Зазначимо, 1 червня 2022 року, відповідно до Меморандуму підписаного між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією, костел св. Миколая мав бути переданий римокатоликам. У Мінкульті торік у липні пояснювали, що не встигли зробити передачу через повномасштабну війну і будуть працювати, аби завершити підготовку відповідних документів до кінця 2023 року. Процес затримується через юридичні нюанси: указ президента від 1995 року забороняє органам виконавчої влади передавати закріплене за національними закладами України майно, яке перебуває у власності держави, іншим організаціям (костел перебуває на балансі Національного будинку органної та камерної музики України).

Також Мінкульт має перемістити Будинок музики в іншу рівноцінну будівлю, яку мало би надати місто, але міністерство та місто кілька років не могли знайти відповідного приміщення. Одною з ймовірних будівель називався Жовтневий палац, однак там немає органу.  

Довідка. Костел святого Миколая був побудований у 1899-1909 рр. київським архітектором Владиславом Городецьким. Собор споруджувався винятково на кошти католицької громади. Під час зведення будівлі вперше використали інноваційний на той час матеріал залізобетон.

У 1933 році костел був розграбований. У 1938 році було жорстоко репресовано парафіян та вбито останнього священника. За часів радянської влади собор не був знищений, його пристосували для господарських потреб. Тоді у соборі були фрески та вітражі, які до сьогодні, на жаль, не вціліли.

З 1981 року храм діяв як концертна зала Національного будинку органної та камерної музики.

У 1992 році у костелі поновили богослужіння. У 2001 році під час візиту до Києва костел відвідав Папа Римський Іван Павло II.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!