Київ

ТРЦ Ocean Plaza соратника путіна після відновлення роботи досі не приносить кошти в держбюджет

1613 0
Торгово-розважальний центр закрився напередодні повномасштабного вторгнення, а відновив свою роботу наприкінці листопада 2022 року.
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Діяльність торговельно-розважального центру Ocean Plaza у Києві, 2/3 корпоративних прав якого контролює підсанкційний російський олігарх Аркадій Ротенберг і на які наклав арешт Печерський районний суд, не принесла доходів державі від моменту перезапуску наприкінці листопада 2022-го року.

Український співвласник іншої третини ТРЦ, який зараз ним управляє – холдинг UDP Василя Хмельницького – раніше публічно обіцяв, що після відновлення роботи Ocean Plaza дві третини прибутку від його діяльності йтимуть в український бюджет.

В UDP у коментарі «Схемам» (Радіо Свобода) затримку із перерахуванням пояснили тим, що чекають на визначення процедури для цього. При цьому, конфіскація Ocean Plaza через прямий санкційний механізм досі не була ініційована – про це йдеться в розслідуванні журналістів про конфіскацію російських активів.

Як ми писали раніше, у квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza – ТОВ «ІС «Либідь» і «Авангард-Віларті», а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. Справу порушили за статтею – відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Читайте також: Соратник Путіна з прибутків ТРЦ Ocean Plaza купив патронні заводи в рф – розслідування

За даними слідства, з Ocean Plaza через кіпрські офшори роками виводились мільйони доларів. Йдеться також про ухилення від сплати податків та внесення недостовірних даних у фінансову звітність для легалізації, отриманих у злочинний спосіб коштів. Лише з жовтня 2020-го включно по лютий 2022-ий на кіпрські рахунки з компанії «ІС «Либідь» перевели понад мільярд гривень.

Слідство також встановило, що саме за ці українські гроші син Ротенберга у 2017 році придбав 48% акцій «Тульського патронного заводу», а у 2019 році – 50% «Ульянівського патронного заводу». Пізніше заводи отримували привабливі державні контракти на виробництво озброєння.

За рішенням суду арештували корпоративні права «ІС «Либідь» та «Авангард-Віларті» вартістю 350 мільйонів гривень, а згодом і все майно, яке їм належить, включно з ТРЦ Ocean Plaza. У вересні Печерський районний суд скасував арешт на третину прав бізнесмена Хмельницького. Тоді ж зняв арешт із ТРЦ в частині користування цим майном та розблокував рахунки підприємства, що дало змогу поновити роботу Ocean Plaza у кінці листопада.

Наразі АРМА шукає тимчасового управителя на 66% корпоративних прав Ocean Plaza, які їй передали в управління та які раніше через офшорні компанії контролював Ротенберг.

Зазначимо, що Аркадій Ротенберг – російський олігарх, мільярдер, входить до найближчого оточення диктатора Володимира Путіна, його друг з дитинства. Родина Ротенбергів будувала «Північний потік-2» та кримський міст через Керченську протоку. Ротенберг записаний власником так званого палацу путіна. У 2020 році російський Forbes назвав Ротенбергів найбагатшою родиною росії зі статком 5,45 млрд доларів. З 2014 року Ротенберг перебуває під санкціями США та Євросоюзу. У жовтні 2022 року Володимир Зеленський наклав персональні санкції на Ротенберга на десять років.

Також нагадаємо, що в лютому 2023-го вийшло розслідування проєкту Trap Aggressor про те, як прибутки ТРЦ Ocean Plaza використовували для фінансування російського ВПК. Про це більш детально ми писали тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!