«Це була, як атомна бомба». Фоторепортаж з виставки самвидаву у Львові

1375 0
Матеріали із виставки експонуються вперше.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

У Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці, що на вул. Зелена, 24, відкрили нову виставку «Шлях до Незалежності».

Під час виставки-зустрічі «Шлях до Незалежності» презентували кілька десятків примірників самвидавів 80-х років, які ще ніколи не експонували публічно.

За словами організатора виставки Андрія Цибка, метою експозиції є бажання створити в подальшому постійну виставку та фонд самвидавного періоду. 

«Зараз це мій приватний на 99% архів, який з кінця 80-х років зберігався вдома у скрині. Я працював кореспондентом у редакції «Євшан-зілля», був на багатьох мітингах, тому вдалося зібрати чимало матеріалів та світлин. Крім фотохроніки тут представлені листівки та преса самвидаву з 1978 по 1991 роки. Тому вирішив до ювілейного 30-го  року Незалежності України усі експонати систематизувати та виставити. У вільному доступі та ще у такому об’ємі стільки матеріалу я не бачив більше ніде. Підтримали мою ідею Ігор Калинець та Ярослав Кендзьор», – розповів директор Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки та організатор виставки Андрій Цибко.

У ті часи самвидав, які робився силами українських патріотів, мав велике значення, адже припіднімав «залізну» інформаційну завісу і давав змогу світові дізнатися, що робиться в Україні та Радянському Союзі.

«Це була, як атомна бомба. Коли джерела Союзу переконували увесь світ, як тут щасливо живуть люди. В’ячеслав Чорновіл запропонував тоді створити повноцінний український журнал  – «Український вісник». Це видання набуло в ті часи великого резонансу серед діаспори і в Канаді, і в Сполучених Штатах. Видання одразу пішло на Голос Америки, Радіо Свободу, Німецьку хвилю. І увесь світ почув, що робиться в Україні. Рідні, які відвідували ув’язнених в мордоввських таборах, усілякими способами привозили звідти твори Василя Стуса, Михайла Осадчого, Валентина Мороза і багатьох інших. Ігор Калинець був майстром мікрописання на цигарковому папері. Весь світ тоді дізнався, що таке Радянський Союз», – каже громадський активіст та депутат Верховної Ради п’ятьох скликань Ярослав Кендзьор.

Саме він свого часу віддав для музею 17 протоколів обшуків часів українського дисидентства та друкарську машинку, на  якій створювали перші випуски видання «Український вісник».

Окрім самвидавів, на виставці також можна побачити оригінали листів та звернень до тодішньої влади, графічні картки, екслібриси, запрошення, виконані Стефанією Шабатурою, Богданом Сорокою, Любомиром Яремчуком, Андрієм та Петром Гуменюками, Людмилою та Володимиром Лободами та світлини з різноманітних тогочасних патріотичних подій та акцій. 

На відкриття виставки прийшли учасники боротьби за Незалежність України: Ігор Калинець, Василь Стецюк, Андрій та Петро Гуменюки, Юрій Волощак, Людмила та Володимир Лободи, Ярослав Кендзьор. 

Виставка експонується у Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці, за адресою вул. Зелена, 24. 

Анна Чистякова, фото авторки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!