У Львові можуть з’явитися ще три пішохідні вулиці та коли у школи повернуть ДПА. Підсумки доби

808 0
Нині 28 вересня та 582 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Ситуація на фронті: Українські війська 27 вересня продовжили контрнаступальні дії на заході Запорізької області та вийшли на лінію окопів на захід від Вербового (16 км на південний схід від Оріхова), про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Зокрема, окупаційний чиновник Запорізької області Рогов заявив, що щонайменше чотири українські роти зі значною кількістю бронетехніки увірвалися на позиції росіян на лінії Роботине-Вербове після масованого артилерійського обстрілу.

За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 26 бойових зіткнень. Українська авіація завдала 7 ударів по районах зосередження противника.  Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по пункту управління, зенітно-ракетному комплексу С-300 та 6 ворожих артилерійських засобах.

Уночі окупанти знову атакували Україну дронами-камікадзе, застосувавши 39 ударних БпЛА типу «Shahed-136/131». Силами та засобами ППО знищено 31 ворожий дрон.

Читайте також: Кабмін призначив нових заступників міністра оборони України. Заступником міністра оборони України з питань фінансів став Юрій Джигир. Наталія Калмикова обійме посаду заступниці з питань соціального розвитку. Заступницею міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації стала Катерина Черногоренко.

А також: У Львові збільшать видатки на військові частини до 1 млрд грн. «1 мільярд гривень – до цієї суми плануємо збільшити видатки на потреби військових формувань цьогоріч: купівля дронів, авто, субвенції для військових частин. Таке рішення прийняв сьогодні виконком», – розповів перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Акцент дня: Чи стануть вулиці Дорошенка, Коперника і Січових Стрільців пішохідними. У Львові можуть з’явитися пішохідна студентська вулиця, центральна крамарська променада і вулиця доступного мистецтва. В межах Європейського тижня мобільності напрацьовані концепції трьох пішохідних вулиць – Дорошенка, Коперника і Січових Стрільців, які 22 вересня були представлені містянам. Журналістка Тvoemisto.tv побувала на воркшопі «Коперника – Дорошенка – Січових Стрільців» та розповідає, як саме архітектори й активісти пропонують змінити ці вулиці та чи можливі такі перевтілення.

Ключові події:

1. В Україні прийняли закон про новий вид покарання за кримінальні правопорушення. Пробаційний нагляд обмежуватиме права та свободи засудженого із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Читайте також: Дарницький бульвар пропонують перейменувати на честь Дмитра Павличка. Петицію, яка розміщена на сайті Київади, вже підтримав відомий український журналіст, публіцист, та письменник Віталій Портніков.

Окрім того, в Києві може з’явитися сквер Да Вінчі;

2. Львів’яни зібралися на пікет біля міської ради. Що вимагали. Вимогою було виділення 2 мільярдів гривень на допомогу Збройним силам України.

Читайте також: Козицький відкрив на Львівщині борошномельний цех. Завдяки сучасному обладнанню можна виготовляти до 50 тонн борошна за добу, а також переробити 60-70 тонн пшениці упродовж доби. Загалом усі роботи з будівництва тривали протягом року. 

Та: У КМДА розказали, куди йти власниками знесених МАФів. Пропонують торгувати у ТЦ і ринках;

3. У Львові проведуть невідкладний ямковий ремонт дороги. Об’єм робіт на вулиці Стрийській – 770 кв. м дорожного покриття.

Читайте також: У Львові змінили рух трьох маршрутів та створили новий. Йдеться про автобусні маршрути №8, №19, №21 та №49А. Як зазначив керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львова Олег Забарило новий маршрут №49А є дещо видозміненим колиштім маршрутом №49.

Також у Львові кілька автобусів тимчасово змінять схему руху.

Та: У Львові водійські права отримав перший випускник автошколи для осіб з інвалідністю. Практичний іспит херсонець здав із першого разу;

4. Коли в українські школи повернуть ДПА і чому тестування не буде у 2024 році. У 2024 році школярі 4-х, 9-х і 11-х класів не складатимуть державної підсумкової атестації. В умовах війни таке тестування проводити не будуть. Натомість планують пілотний проєкт для невеликої частини учнів.

Читайте також: Два львівські виші увійшли до рейтингу найкращих університетів Європи. Національний університет «Львівська політехніка» та ЛНУ імені Івана Франка увійшли до списку найкращих вишів Європи. Рейтинг QS World University Rankings: Europe 2024 склали вперше, до нього увійшло 688 закладів вищої освіти.

Та: На Львівщині до наступного року має з’явитися нова школа на 360 дітей.  Її будівництво у селі Либохора розпочали ще у 2008 році;

5. У Києві висадили дерева з фіолетовим листям. Дерево називається слива розчепірена Nigra – це декоративний сорт, відомий темно-пурпурним листям з металевим відблиском та ніжно-рожевими квітами.

Читайте також: Роботу фермерського ярмарку на площі Ринок у Львові продовжили. Він працюватиме до 14 жовтня (щосуботи з 10:00 до 16:00).

Слава Україні. Гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!