Київ

У Софії Київській презентують книги з тисячолітньої історії храму

935 0
Знання про Софійський собор поповнені численними новими даними, а деякі з них є справжньою сенсацією
Софія Київська. Фото: Моя Україна

Софія Київська. Фото: Моя Україна

У Софії Київській презентуватимуть книжки про тисячолітній Софійський собор і Володимира Великого. Про це повідомляє Міністерство культури.
 
29 червня о 16:00 відбудеться презентація двох наукових книжок Надії Нікітенко «Софія Київська Володимира Великого» і «Свята Софія Київська 1011 – 1018».
 
«Знання про Софійський собор поповнені численними  новими  даними,  отриманими авторкою в самому соборі, а деякі з них є справжньою сенсацією. Великою кількістю фактів доведено авторський висновок про заснування собору Володимиром Великим у 1011 р. та завершення його Ярославом Мудрим у 1018 р. Це дає змогу об'єктивно сприймати весь період становлення й апогею могутньої Київської держави, який сягає часів Володимира. Це на ціле людське покоління давніше, ніж стверджується радянськими і сучасними російськими істориками. Такий підхід руйнує їх сумнозвісний постулат про Русь як "єдину колиску трьох братніх народів" і стверджує 1000-ліття Русі-України як держави та автохтонність її народу-будівничого», - зазначили у МКІП.
 
Монографії Надії Нікітенко, яка є ветераном заповідника і відомим вченим, вийшли в світ наприкінці 2022 – на початку 2023 рр. Вони є результатом багаторічного вивчення Софії Київської, яке дослідниця продовжує й донині. У центрі обох досліджень – грандіозний цілісний комплекс архітектури, мозаїк, фресок та написів-графіті Софії Київської. 
 
Нагадаємо, у Національному заповіднику «Софія Київська» виставили до огляду унікaльну pеліквію – меч чaсів князя Святoслaвa Хороброго. Його передали із запорізького заповідника «Хортиця», який зараз не працює. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!