«Ми наближалися до розриву». Андрій Дахній про зіткнення двох цивілізацій – України і росії

2213 0
Україна історично перебувала в орбіті європейських цінностей і в цьому сенсі – повага до індивіда, громадянина, обстоювання його прав.
Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Від 1991 року Україна йшла шляхом, який міг дуже перетинатися із іншими колишніми радянськими республіками, що стали незалежними державами. Разом з тим наш курс багато в чому відхилявся від шляху всіх інших. Це виявилося вже на початку 2000 років. Таку думку під час ефіру Tvoemisto.tv висловив філософ, доцент кафедри історії філософії ЛНУ ім. І. Франка, викладач курсу Медіафілософія в УКУ Андрій Дахній.

«Основним таким прикладом була росія, яка, починаючи з 2000-х йшла в бік авторитарності, в бік повернення імперської минувшини», – каже він.

Читайте також: Російська армія залишилась такою, як була. Історик про Львів, біженців та крах світового порядку

Філософ пригадує працю американського політолога Самуеля Ґантінгтона «Зіткнення цивілізацій» кінця 90-х років. Він говорить про Україну та росію, які тяжіють до різних векторів розвитку, каже про російську православну цивілізацію і Західну цивілізацію. Ґантінгтон стверджує, що Україна перебуває на порубіжжі між однією та іншою цивілізаціями та не виключає, що у майбутньому це може викликати серйозне зіштовхування цих двох країн. 

Читайте також: «Ми розбили на полі бою наратив росії, що України не існує як держави», – Сергій Плохій

«Я думаю можна дотримуватися іншої термінології, відмінної від Ґантінгтона, хоч у цілому йому важко заперечувати про потенціал конфліктності. Я маю на увазі, що чимало істориків будуть говорити про дві парадигми розвитку: владоцентричну і антропоцентричну, або персоноцентричну. Очевидно, що росія тяжіє до владоцентричної, коли влада та держава піднята на абсолютну висоту щодо індивіда», – пояснює він.

Україна ж, за словами Андрія Дахнія, історично перебувала в орбіті європейських цінностей і в цьому сенсі – повага до індивіда, громадянина, обстоювання його прав, плюралізм думок, право висловлювати будь-яку позицію публічно, засади гідності.

«Українців передусім об’єднують цінності, у цьому відношенні Україна дуже радикально відрізнялася впродовж свого розвитку від росії, але події вже XXI століття все більше наближали нас до цього остаточного розриву і до найбільш радикального зіткнення цих цивілізацій, якщо говорити термінологією Ґантінгтона», – додав філософ. 

Нагадаємо, що раніше у студії Тvoemisto.tv український психоаналітик Роман Кечур у студії Tvoemisto.tv розповів, яким він бачить Путіна з погляду психології та що може призвести до краху диктатора. Директор Інституту Українських студій у Гарвардському університеті Сергій Плохій наголосив, як українці розбили на полі бою наратив росії, що України не існує як держави. Дисидент, політв'язень та правозахисник Мирослав Маринович поділився досвідом, як росія розпадеться, як колись радянський союз. А український музикант Святослав Вакарчук окреслив становлення нової України і якою буде вирішальна битва.

Фото Івана Станіславського


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!