«Укрзалізниця» запустила масштабну програму дерусифікації

1206 0
Національний перевізник «Укрзалізниця» готується провести декомунізацію та дерусифікацію, що одночасно дасть змогу продовжувати перехід на європейські стандарти.
Фото: Укрзалізниця

Фото: Укрзалізниця

«Укрзалізниця» запустила програму «Залізна українізація», щоби позбутися російських і радянських назв, повідомив голова правління Олександр Камишін під час презентації цієї програми.

За його словами, процес підготовки до українізації почали влітку 2022 року – вивчили всі юридичні й технічні аспекти, опрацювали інформацію про об’єкти, які потрібно дерусифікувати. На основі цих даних склали програму, розраховану на три роки – до 2025 року.

У рамках цієї програми в кілька етапів прибиратимуть радянські й російські назви регіональних філій і станцій, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи. Водночас це має бути не просто зміна назв, а «фундаментальна зміна української залізниці», підкреслив Камишін.

Усього визначили 6 етапів, у рамках першого запланували «відремонтувати компас» і позбутися назв «Південна залізниця» й «Південно-Західна залізниця», бо географічне положення регіональних філій української залізниці в 19 столітті визначали відносно Москви.

Читайте також: «Укрзалізниця» розширює залізничне сполучення з сусідами (маршрути)

«Дві потужні українські залізниці отримали назви, що не мають в собі нічого українського з географічної точки зору. Але більше ніякого півдня на сході та південного заходу на півночі!» – зазначають в компанії.

У планах на 2023-2024 рр. перейменувати зупинки й станції, такі як, Ленселище, Жовтнева, Колгоспна, Радгоспна. Натомість разом із органами місцевого самоврядування оберуть патріотичні назви, прив'язані до історичної місцевості, назви на честь видатних українців, героїв, історичних постатей України, кажуть в «УЗ».

Найближчими роками змінять і нумерацію кілометражу. Нульовий кілометр українських залізниць рахували від Москви, тому відлік 21 лютого, символічно перенесли на першу платформу Центрального залізничного вокзалу в Києві.

«Відлік тільки від серця держави!» – кажуть в Укрзалізниці.

Отож, у планах протягом трьох років усі кілометрові знаки на залізниці замінити на сучасні, світловідбивні.

З 1991 року Україна, як член СНД, була зобов’язана дублювати написи на вагонах російською мовою, але в 2023 році планують відмовитися від цього і створити власний стандарт позначень, який буде відповідати європейським стандартам.

Читайте також: «Укрзалізниця» змінює правила продажу квитків на міжнародні рейси

Також з 2023 року замінять російськомовні написи на квитках англійською мовою, відповідно до міжнародних стандартів.

Окрім цього також змінять позначення світлофорів, умовних адрес та скорочень, щоб перейти до загальноєвропейської системи позначень і сигналів. Наприклад, на залізничних світлофорах не буде позначки «Ч», що відповідає російському «чётный», що означає парний.

Однак, зміни не завжди будуть прості та швидкі, адже радянська та російська системи позначень просочилися в залізничну систему. У деяких випадках, щоб не порушувати закон, доведеться закривати банерами те, що потрібно видалити. В «Укрзалізниці» кажуть, що не планують зупинятися на шляху впровадження ідеї загальноєвропейських стандартів.

Додамо, у столичному метрополітені теж у найближчий час планують провести дерусифікацію станцій, зокрема прибрати з них погруддя Пушкіну, Ломоносову, Горькому, Менделєєву та ... Леніну.

Ігор Ющенко

 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!