Київ

В охоронній зоні на Хрещатика зупинили будівельні роботи та наклали на забудовників 5 млн штрафів

987 0
Забудовнику дозволили будувати двоповерхову будівлю, однак окрім цього почали роботи ще й на три поверхи донизу.

Державна інспекція архітектури та містобудування України зупинила будівництво по вул. Хрещатик 23-Б та винесла постанови щодо штрафів на майже 5 млн грн замовнику та генпідряднику будівництва.
 
Як зазначають у пресслужбі ДІАМ, під час позапланової перевірки об'єкта було зафіксовано факт виконання будівельних робіт з влаштування буроін’єкційних паль на місці демонтованого нежитлового будинку та винесено приписи про зупинення підготовчих та будівельних робіт та усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил.
 
«У межах перевірки головні інспектори ДІАМ встановили, що у замовника будівництва відсутній дозвіл на проведення будівельних робіт на земельній ділянці, яка забудовується, що свідчить про самочинне будівництво», – вказують в Держінспекції.
 
 
За результатами перевірки головними інспекторами ДІАМ було складено акт перевірки, протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та винесено приписи, в тому числі про зупинення підготовчих та будівельних робіт. Замовник зобов’язаний усунути порушення відповідно до норм чинного законодавства у сфері містобудівної діяльності.
 
Нагадаємо, на Хрещатику, 23-Б, навпроти будівлі КМДА, почали проводити реконструкцію закинутої споруди, у минулому ресторану «Гімалаї». Згідно з новим проєктом, будівля має два поверхи та не перевищує дозволені вісім метрів, але як виявилося, забудовник вирішив використати підземний простір та звести ще 3 поверхи вниз. 
 

У середині травня в соцмережах з'являлися відео робіт важкою технікою. Місцеві вказували, що багатоповерховий ТРЦ будують у підпірній стіні двох житлових будинків, пам'яток архітектури та містобудування (охоронні номери 486-Кв та 163-Кв), де знаходяться опори цих будинків.

Натомість головний архітектор Олександр Кумейко, який займався розробкою проєкту, заявляв, що «використовувати підземний простір абсолютно нормально, а вплив на сусідні будинки завадять глибокі та досить великого перерізу палі , які виконують для того, щоб унеможливити вплив будівництва на існуючі будинки і схил».

Довідка. До 90-х рр. на Хрещатику, 23-Б розташовувався відомий киянам павільйон – ресторан «Гімалаї». Наприкінці 90-х рр. земельна ділянка під павільйоном (малою архітектурною формою) була передана в користування товариству з обмеженою відповідальністю. З часом, ТОВ переоформили павільйон у нежитлову будівлю, отримали на неї право власності, самовільно захопили ще майже 40 кв.м сусідньої ділянки чужої власності (згідно з рішенням суду), присвоїли будівлі адресу та отримали містобудівні умови та обмеження.
 
Замовники отримали в ДАБІ дозвіл на реконструкцію будівлі з надбудовою кафе, знесли будівлю та цьогоріч фактично почали зводити п’ятиповерховий торговий центр з трьома «технічними» підземними поверхами.
 
 

Візуалізації запланованого ТЦ на Хрещатику 23-Б

При цьому у 2022-2023 роках суд зобов’язав власників повернути будівлю до її первинного вигляду, тобто павільйону та погодити проєктну документацію з об’єднанням співвласників багатоквартирного житлового будинку, до якого належать самовільно захоплені майже 40 кв.м ділянки.
 

До слова, власником старої будівлі та замовником нового будівництва є ТОВ «Олімп-ЛТД». Згідно з реєстрами, її власники – родичі політика й бізнесмена Михайла Бродського – його дружина Світлана (70%) та син Юрій (20%).

Ігор Ющенко

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!