В Україні хочуть посилити покарання за ігнорування повітряної тривоги

7735 0
Зараз за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлена адміністративна відповідальність – штраф до 5,1 тисячі гривень.
ФОТО: Укрінформ

ФОТО: Укрінформ

До Верховної Ради України внесли законопроєкт, яким пропонується запровадити покарання для бізнесу за роботу під час повітряної тривоги. Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради.

В пояснювальній записці до проєкту йдеться, що з початку повномасштабної військової агресії, населені пункти України систематично зазнають ракетних ударів, а в прифронтових містах і селах – бомбардувань, артилерійських та мінометних обстрілів. Разом з тим, чинним законодавством України у сфері цивільного захисту передбачений чіткий алгоритм поведінки громадян. Після отримання оповіщень, громадяни мають діяти відповідно до наданих інструкцій та правил цивільного захисту. Зокрема, припинити роботу та вжити необхідних заходів безпеки.

«Зважаючи на те, що ціллю ворога стають об’єкти цивільної інфраструктури, торгові центри, дитячі садочки та школи, після повідомлення про повітряну тривогу або іншу небезпеку, негайна зупинка роботи таких закладів з подальшою евакуацією людей, максимально допоможе зберегти людські життя», – йдеться в документі.

Читайте також: Як діяти, якщо повітряна тривога застала вас у транспорті, банку чи торговому центрі

Проєктом закону пропонується доповнити чинну редакцію Кримінального кодексу України новою статтею 270-2 та встановити кримінальну відповідальність.

Покарання пропонують визначити у вигляді:

  • Штрафу від 17 до 51 тисячі гривень;

  • Виправних робіт на строк до 2 років;

  • Обмеження волі на строк до 3 років.

У разі повторного порушення або якщо воно спричинило загибель людей, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Зараз за правопорушення у сфері цивільного захисту встановлена адміністративна відповідальність – штраф до 5,1 тисячі гривень.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv розповідає про те, як потрібно діяти під час сигналу «повітряна тривога», якщо ви у той час перебуваєте у транспорті, банку, торговельно-розважальному центрі чи на ринку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!