Ключовий момент. Чому Садовий і Синютка маргіналізують проведення дебатів

3328 0
Якщо дебати відбудуться – це може підвищити явку, тому що виборець матиме більше аргументів віддати голос комусь з кандидатів.

Про дебати між першим і другим туром виборів голови Львівської ОТГ говорили багато. Хоча на початках ані чинний міський голова Андрій Садовий, ані нардеп Олег Синютка не заперечували проти їх проведення, але пізніше – здебільшого маргіналізували цю тему, запрошуючи одне одного то на сміттєпереробний завод, то на вулицю Бандери, де зараз проводять реконструкцію. Кандидати ігнорували те, що своєю поведінкою можуть знеохотити частину своїх виборців прийти на дільниці.  

Медіа-хаб Тvoemisto.tv одразу після закриття виборчих штабів теж запросив обидвох кандидатів на публічні дебати. Саме вони, за попередніми результатами виборів 25 жовтня, пройшли у другий тур. Андрій Садовий тоді заявив, що подумає, але готовий до дебатів планів та стратегій, а лідерка партії «Європейська солідарність» на Львівщині Ірина Гримак зазначила, що Олег Синютка готовий, якщо прийде Андрій Садовий.

Про роль дебатів кандидатів на голову Львівської ОТГ Андрія Садового та Олега Синютки та як вони можуть вплинути на явку виборців – керівниця українського центру вивчення громадської думки Соціоінформ Наталія Зайцева-Чіпак.

Дебати кандидатів на посаду голови Львівської ОТГ викликають жвавий інтерес у виборців, адже львів’яни хочуть мати можливість співставити позиції кандидатів, порівняти їх візію розвитку ОТГ, побачити, як вони реагуватимуть на критику і звинувачення один одного.

Хоча значна частина львів’ян вже визначилася, за кого голосуватиме, досі є багато тих, хто вагається. Для них дебати можуть бути ключовим моментом для ухвалення рішення.

Читайте також: Великий бізнес вміє домовлятись. Чого очікувати від нової Львівської міської ради

Дебати – політичний інструмент: мало просто прийти і говорити, потрібно отримати ефектну перемогу над опонентом, щоб дебати справді суттєво вплинули на електоральні настрої. Тому кожен кандидат намагається від початку бути у виграшній позиції, зокрема, мати якомога більше аргументів власної переваги, заготовані контраргументи на ймовірну критику і головне – майданчик, де будуть більш лояльні журналісти. Тому, коли бачимо уникання дебатів, то, можливо, тут ідеться про торги та про час, аби краще підготуватися і вибудувати стратегію поведінки.

Водночас помітно, що команди кандидатів намагаються використати відкладення дебатів, як привід нагадати про себе, або задля критики конкурента. Зокрема, у публічному просторі перманентно лунають звинувачення у спробах уникнення дебатів (що, звісно, має свідчити про сміливість «запрошуючого» та слабкість, страх проявити некомпетентність чи визнати помилки, голослівність заяв «опонента»). Цікаво, що ролі в цій грі час до часу змінюються.

На віддалі львів’янам ця колотнеча може нагадувати виставу і навіть викликати відчуття, що ними маніпулюють. А це ставить у невигідне становище обох кандидатів і може вплинути на готовність львів'ян прийти на дільниці під час другого туру виборів голови ОТГ.

Якщо дебати відбудуться на високому рінвні, то, гадаю, виборець зможе «пробачити» політикам суперечки довкола старту дебатів, а явку визначатиме змістовне і емоційне наповнення дебатів, тобто те, що скажуть кандидати.

Якщо дебати відбудуться – це може підвищити явку, тому що людина матиме більше аргументів віддати голос комусь з кандидатів. Якщо ж не відбудуться, то явка може бути меншою, бо менше людей зорієнтуються, за кого голосувати, а частина з них розчарується в обох кандидатах, як у неспроможних захистити власну позицію у чесному протистоянні.

Читайте також: Хто став депутатом Львівської міської ради. Імена, біографії, статки, фото

Дебати потрібні львів’янам. Вони дають можливість вислухати опонуючі сторони, поглянути на них в спільній площині, на одному майданчику, порівняти їхні обіцянки та візії, почути контраргументи. Тож, хочеться вірити, що дебати таки відбудуться. І, може, не так уже й погано, що вони трохи відкладаються в часі, адже чим ближче до виборів вони відбудуться, тим сильнішим буде ефект від їх проведення.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!