Де у Львові можна побачити покровителя міста Юрія Змієборця. Локації

11930 0
Під час прогулянки центром Львова можна відшукати сім різних зображень патрона міста Юрія Змієборця.
Фото: Myukraine.org.ua

Фото: Myukraine.org.ua

Сьогодні, у день святого Юрія, Львів відзначає День міста. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна розповідає про несподівані місця, де під час прогулянки можна побачити цього святого.

Львову і львів'янам щастить всюди і повсякчас. Це стосується і великого, і малого, і навіть святого. Зовсім не випадково Львів отримав чи не найсильнішого патрона – покровителя на небесах. Господь розпорядився так, що пильнує місто і спокій мешканців святий Юрій Змієборець.

Пірнемо трохи в історію, яку переповів нам купець і мандрівник, пріор домініканського монастиря Мартин Груневерг. Перший переказ давньої львівської легенди про заснування церкви святого Юра датується XVI століттям. «Якраз тоді, коли Лев готував для замку місце недалеко від гори Льва, його слуги з іншої гори, навпроти замку, помітили ще одну високу гарну гору. Коли вони з нею знайомилися, натрапили на страшного дракона. Як тільки князь про нього довідався, учинив раду і погубив цього жахливого змія. Наказав також негайно на горі, де змій мав лігво, змурувати церкву на честь святого Юра».

Читайте також: Богоявлення цілий рік, або Символи зимових свят на вулицях Львова

Після такого дійства зрозуміло, що і місце собору святого Юрія, і покровитель його зовсім невипадкові. Це відчуває кожен, хто потрапляє в ауру Святоюрського комплексу, де втрачається відчуття простору і часу, де зло переможене святим Юрієм і де, піднявши голову вгору, споглядаємо неймовірної краси скульптурну групу «Юрій Змієборець» – роботу видатного скульптора Іоана Пінзеля, що є одним з найкращих зразків монументальної барокової скульптури в Україні.

Усередині собору, в незвичному місці – в правій наві відразу біля входу у крипту – бачимо унікальну храмову ікону з патроном собору святим Юрієм. Ікона є унікальною і неповторною, а ще – нестандартною, адже святий там зображений не на білому коні, як звикло. Автор нетрадиційного іконостасу – уродженець Білої Церкви Лука Долинський, випускник Віденської академії мистецтв. Робота вийшла настільки вражаючою, що австрійський імператор Йосиф ІІ нагородив художника Луку золотим перстнем.

«Бог любить трійцю», тож третього святого Юрія можна побачити, якщо маєте добрий зір, на дзвоні «Андрей» – найбільшому (640 кг) і найгарнішому у соборі, виготовленому у 1933 році. На боці дзвону є композиція зі святим Юрієм на коні, під якими – тризуб.

Зі Святоюрської гори спускаємося вниз до нової локації нашого святого. Це – площа генерала Григоренка, в центрі якої бачимо грандіозний пам'ятник «Охоронцям української державності» у вигляді святого Юрія, який, сидячи на коні, перемагає змія. Архітектор – Олександр Ярема, скульптори – брати Андрій і Володимир Сухорські, які подарували Львову пам'ятник Тарасові Шевченку. Святий Юрій, кінь і змій відносно молоді – народжені в 1999 році. Цікаво, що якщо уважно дослідити бронзове диво, можна побачити портрети скульпторів братів Сухорських. Але свідомо не розповім де, щоб не відбити пошуково-дослідницьку цікавість. У львівському народі існує друга жартівлива назва пам'ятника – пам'ятник тещі, адже у львів'ян завжди було все гаразд із гумором.

Читайте також: Як у Львові з'явився пам'ятник Шевченку і як львів'яни самі обрали для нього місце

Далі рушаємо до славнозвісного готелю «Жорж», збудованого віденськими архітекторами Германом Гельмером і Фердинандом Фельмером у 1901 році. Над карнизом будівлі можемо побачити великий барельєф святого Юрія Змієборця, що влаштувався поруч зі статуями дівчат, які символізують Європу, Америку, Африку і Азію і батьками яких є Антон Попель і Леонард Марконі.

Кого тільки не бачив святий Юрій в готелі, що раніше стояв на цьому місті! Тут зупинялись Оноре де Бальзак, австрійські цісарі, шах Ірану, композитори Ференц Ліст та Моріс Равель, письменники Жан-Поль Сартр, Симона де Бовуар, Ліліан Войніч і багато інших видатних особистостей.

Наступна локація, де можемо зустріти святого Юрія, це Каплиця Боїмів. На північній стіні він пильнує свого підопічного – львівського патриція Георгія Боїма, який побудував каплицю. Святий Юрій не оминув і православну святиню Львова – Успенську церкву на вулиці Руській. У дворику на фасаді можна побачити нашого улюбленого патрона, який вбиває дракона і перемагає зло.

Читайте також: Біблія для бідних, або Що ви не знали про каплицю Боїмів

Святий є не лише покровителем Львова, а ще й організації «Пласт» та оберігає наших дітей в екстремальних умовах. Святий Юрій загинув смертю мученика, перетерпівши багато страждань, але не відрікся християнства і віри в Ісуса Христа.

У Святому Письмі є слова: «Коли будете мати віру, як гірчичне зерно, скажете цій горі: Перейди звідси туди! – і вона перейде; і нічого не буде для вас неможливого. [І все, що попросите в молитві з вірою, – одержите]» (Матвія17:20; 21:21-22). Святий Юрій, беззаперечно, має такі здібності. Він пильнує нас і наше місто, перемагає будь- яке зло і напасть. А що ще львів'янам потрібно? В психології є такий термін – дзеркальні нейрони – коли одна людина повторює дію іншої. Дай нам, Боже, побільше тих нейронів від нашого святого Юрія – його віри, його сміливості, його сили і довіри до Господа. І тоді ми станемо непереможними.

Фото з відкритих джерел

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!