7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2570 0
Tvoemisto.tv нагадує про найважливіші новини, події і теми, про які варто знати львів'янам цього тижня.

Citylife

Працівники міського управління екології та благоустрою, ЛКП «Зелений Львів» та Галицької райадміністрації продовжили розпочаті торік роботи з озеленення вулиці Городоцької. Так, на ділянці від вулиці Наливайка до вулиці Менцинського було висаджено 5 кленів кулястих. А вже завтра, силами ГО «Українські креативні реформатори», ГО «Мій шлях» та ГО «Екозахист» у Стрийському парку висадять 10 магнолій.

Серед історій, які були надіслані на Всеукраїнський конкурс «Подаруй Львів своїм рідним», журі обрало історію дітей Миколи Лукіча з Кривого Рогу, якому вони вирішили подарувати поїздку до Львова.

24 квітня, з фасаду будинку «Львівської майстерні шоколаду», що на Сербській, 3, зняли металеві конструкції. Майже дворічна судова тяганина між міськими чиновниками та підприємством «Холдинг емоцій «!Фест» завершилась на користь чиновників.

Під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради було прийнято рішення доповнити схеми розміщення дитячих та спортивних ігрових майданчиків 19-ма земельними ділянками.

Мер Львова Андрій Садовий шукає заступника із гуманітарних питань. Інформацію про це від опублікував на своїй сторінці у мережі Facebook.

Із метою вшанування Героя України генерала Сергія Кульчицького, який загинув у зоні бойових дій під час антитерористичної операції на сході України, депутати міськради Львова вирішили назвати його іменем одну з вулиць міста.

Під час засідання сесії Львівської міської ради було затверджено Програму «Почесні амбасадори Львова», яка розроблена на виконання Програми розвитку індустрії ділової гостинності Львова на 2015-2017 роки. Дана програма повинна вивести місто на світовий ринок ділового туризму, повідомили в прес-службі Львівської міської ради.

Міська рада затвердила ЛКП «Рембуд» проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у районі вул. Під Голоском та зарезервувала ще дві ділянки у цьому ж районі для будівництва багатоквартирних житлових будинків для учасників АТО та їхніх сімей.

Через кілька місяців Харків та Львів, відстань між якими становить 1061 кілометр залізницею, хочуть з'єднати єднати нічним швидкісним поїздом. Поїзд курсуватиме щоденно, крім суботи.

Комуналка

Через значне здорожчання комунальних послуг, тепер отримання субсидій - це питання що цікавить багатьох львів’ян. Утім, отримати право на цю допомогу не так вже і просто: доведеться розібратися у всіх вимогах та зібрати чималу кількість довідок. Tvoemisto.tv звернулося до юридичної компанії HD Partners із проханням допомогти нашим читачам розібратися із тим, хто має право на субсидії та як їх отримати. Юристи компанії надали відповіді на питання, які найчастіше задають наші читачі.

23-25 квітня виконували аварійні роботи з заміни каналізаційного випуску з будинку №20-22 на вул. Гнатюка, що спричинило значне ускладнення руху проспектом Свободи протягом кількох днів.

23 квітня у приміщенні Урбан-бібліотеки, що на вулиці Устияновича, 4, відбулась зустріч у рамках платформи URBAN-Café «Дбаємо про наш будинок разом!». Спеціальним гостем став Вольфганг Круґ – експерт у сфері управління житловим фондом, який представив досвід Німеччини у реформуванні ЖКГ.

Урбаністика                                                               

Депутати Львівської міської ради на сесії 23 квітня затвердили цільову програму розвитку ІТ-парку у Львові і програму урбаністичного розвитку міста на 2015-2016 роки. Мета програми – запровадження у містобудівну політику Львова принципів сталого розвитку, розвитку урбан-руху, а також популяризація принципів такого бачення містопланування серед жителів. Як зазначається в ухвалі, вона покликана поліпшити якість життя у Львові, зробити міський простір зручнішим, доступнішим і більш привабливим для мешканців, гостей та інвесторів.

У сквері на перетині вул. Чупринки-Вербицького-Бандери поблизу школи зрізали 100-літні ялини, щоби встановити на їхньому місці пам'ятник. На місці дерев планують замостити гранітним каменем близько 900 квадратних метрів скверу та встановити тут пам'ятник композитору Михайлу Вербицькому.

Львів’яни склали мапу незаконних забудов міста. У перелік потрапили 17 об’єктів, які зводяться у Львові. Збирати інформацію про скандальні забудови допомагали активні львів’яни, які заповнювали інформаційні анкети.

Урбаністична ініціатива презентувала у Львові проект скверу на Сихові. Проект був презентований широкій громадськості 9 квітня, а зараз із детальним описом проекту можна ознайомитись онлайн.

 25 та 26 квітня всі охочі спільно виготовляли прототипи вуличних меблів, пересували їх та дерева в вазонах у пошуках оптимального розміщення, експериментували, ділились власними уявленнями про зручне місто, вчились створювати умови для культурного відпочинку у спільному міському просторі.

Освіта

Український католицький університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Києво-Могилянська академія та Львівська IT школа стали партнерами платформи масових безкоштовних онлайн-курсів «Prometheus». Вперше в історії української освіти провідні навчальні заклади об’єднали зусилля для того, щоб зробити найкращу освіту доступною кожному.

24 квітня відбулось зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. Зокрема, для тих, хто через поважні причини не зміг прийти на тестування, проведуть додаткову сесію 9 червня.

Спорт

У неділю, 26 квітня, о 19:30 на стадіоні «Арена Львів» відбувся футбольний матч між командами «Шахтар» (Донецьк) та «Динамо» (Київ). Даний матч проходив у рамках Всеукраїнських змагань з футболу серед команд клубів Об'єднання професіональних футбольних клубів України «Прем'єр-ліга» сезону 2014-2015 років.

За підтримки управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР, з нагоди 30-ї річниці заснування школи бойового гопака з 25 по 26 квітня 2015 року у Львові пройшов 22-й Чемпіонат України з бойового гопака.

У неділю, 26 квітня, о 13:00 на вулиці Городоцька, 300, стартував Перший етап «Кубок Лева» 2015 з автослалому. Організатором заходу є ГО «Мотор Груп» за підтримки управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міської ради.

Корисності

Сьогодні багато українців непокояться через те, що із 1 травня соціальна мережа «ВКонтакте» може заборонити прослуховування музики у зв’язку із набуттям чинності закону Російської Федерації «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації». Проте, це може стати непоганим приводом врешті почати слухати українське і користуватись українськими ресурсами.Tvoemisto.tv пропонує ТОП-7 українських музичних сайтів.

Через теплу погоду зростає кількість не лише велосипедистів, але й охочих поцупити цей транспорт у господаря. Пропонуємо вам кілька варіантів, як мінізувати можливість викрасти ваш ровер.

Додаток «Яндекс.Заправки» вперше з'явилися в Україні, в інших країнах такої програми у Яндекса немає. Вона розроблена для пошуку АЗС неподалік та оплати пального просто зі смартфона..

Як зробити так, щоб ваша стрічка новин у Фейсбук не була перевантажена зайвою інформацією, а набридливі додатки не присилали вам сповіщень? Перше, що треба зробити – відписатися від тих, хто засмічує вашу стрічку непотрібною інформацією.

Спецпроекти Tvoemisto.tv

Ідея «життя без сміття» стає дедалі популярнішою. Для того, щоб ділитися своїм досвідом про те, як можна купити у супермаркеті рибу, м'ясо чи заморожений шпинат, не використовуючи поліетиленових пакетів, і як жити без сміття, користувачі мережі Facebook навіть створили групу «Життя без сміття – реальність чи вигадка». Як суттєво зменшити кількість сміття, яке ми продукуємо, у коментарі tvoemisto.tv розповіла експерт Національного екологічного центру Наталія Вишневська. Вона уже близько 15 років робить закупи у Львові, не використовуючи поліетиленових пакетів.

(Не)пересічним львів’янином цього тижня став Роман Перетятко, мабуть, наймолодший годинникар у Львові. У свої 28 він встиг полагодити годинник за 30 тисяч доларів, розібрати та зібрати докупки тисячі механізмів та стати майстром. 

Цього тижня Tvoemisto.tv пропонує американську мелодраму «Найдовша подорож». Стрічка зрежесована Джорджем Тіллманом молодшим пропонує дві романтичні історії розділені часом, але пов’язані долею.

Практично увесь Львів без гарячої води. ЛКП «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго» проводять гідравлічні випробування. Як відбуваються ці роботи та чи можна обійтися у Львові без відключень води? Щоб з'ясувати це, знімальна група ;Tvoemisto.tv подалася на ТЕЦ-1, де проходять випробування.

Український письменник Андрій Кокотюха, який є автором понад 50 видань, минулого тижня презентував другу книжку із серії ретророманів про Львів. Про те, чому саме Львів асоціюється зі словом «ретро», про небезпеку у сфері дитячого книговидання та про позитивний аспект заборони російських серіалів в Україні він розповів під час прямого ефіру на ;Tvoemisto.tv.

Фото: ru.tsn.ua, planetakino.ua, pravo-znaty.org.ua, meteorchik.hiblogger.net, dou.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!