7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

1972 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам тиждень 4-10 січня

CityLife

Із полиць львівських магазинів зникнуть російські продукти. Уряд України затвердив перелік російських товарів, зоборонених до ввезення на митну територію України, окрім цього заборона поширилась і на трансляцію усіх фільмів за участі російських акторів-пропагандлистів

А львівські шахтарі продовжили страйк, який вони розпочали 2 січня через невиплату зарплат. Для привернення загальної уваги робітники планують 12 січня перекрити митні переходи з Польщею.

Не оминули Львів й спортивні досягнення. Так, у жіночому рейтингу Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) на початку 2016 року чинна чемпіонка світу Марія Музичук займає третє місце, а її старша сестра Анна замикає ТОП-6.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділив компанії «Карпатський вітер» (Львів) кредит розміром 11,6 млн євро на будівництво вітрової електростанції потужністю 9,9 МВт поблизу Старого Самбора на Львівщині.

Львів’ян просять допомогти двом 4-місячним дівчаткам, які перебувають в Охмадиті.

Національний банк України ввів в обіг дві пам’ятні монети «Щедрик (до 100-річчя першого хорового виконання твору Миколи Леонтовича)» номіналом 5 гривень з нейзильберу та 20 гривень зі срібла.

Цього тижня в Україні, й у Львові зокрема, відзначали Різдво. В честь цього січня відбулась передріздвяна вечеря із 12 стравами, дідухом, сіном, вертепом та колядками в рамках Різдвяного ярмарку на площі Ринок. Це дозволило гостям міста й львів'янам дізнатись більше про давні українські традиції та особливості святкування Різдва. Також у Львові відбулось традиційне встановлення Дідуха й хода Звіздарів. Цьогорічною головною звіздою Львова стала Звізда Миру. А на період Різдвяних святкувань до Львова приїхав Президнет України Петро Порошенко разом із сім’єю. З львів’янами він поколядував та прогулявся історичною частиною міста.

В Україні й далі продовжується дискусія про перенесення святкування українського Різдва на 25 та 26 грудня. Про історичні передумови відзначання в Україні з 6 по 8 січня розповів Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

На Святвечір чимало українських сімей зібралися разом, аби зустріти Різдво у родинному колі. Соціальні мережі почали рясніти фотографіями українців у вишиванках. Львів’яни також активно підтримали цей своєрідний святковий та патріотичний флешмоб.

У Львові буде ще один громадський простір: якою стане майбутня «Фабрика повидла».

У мережі оприлюднили відео на якому видно нічний з висоти пташиного польоту Львів у період святкування новорічно-різдвяних свят.

Транспорт

«Укрзалізниця» планує зменшити в 2016 році частку нічних поїздів із теперішніх 75% до 50%. Таким чином, кількість поїздів денного і нічного сполучення в 2016 році буде становити по 50%. 4 січня, о 07:32 поїзд «Інтерсіті+» «Тарпан» виробництва Крюківського заводу сполученням Львів-Київ здійснив вимушену зупинку на станції Рудня-Почаївська у Рівненській області, у зв’язку із сильними морозами.

5 січня у Львівському палаці мистецтв відбулася презентація виставки унікальних фотографій у рамках українсько-польського проекту «Альбом з давніх часів». Львів'яни та гості міста оглянули найвідоміші пам'ятки міста Лева та міст Польщі на світлинах, зроблених дітками загиблих і поранених учасників АТО та Майдану і їх ровесників із сусідньої країни.

Цього тижня у Львові відбувались справжні транспортні колапси. Окрім звичних для львів’ян заторів на дорогах, у місті горіла трамвайна колія на перехресті вулиць Франка і Зеленою у зв’язку з перевантаженням, а 6 січня на вул. Героїв УПА відбувся прорив труби через що було ускладенено рух транспорту. А вже 7січня на вул. Шумського стався обвал дороги

.Комуналка, ремонтні роботи

У 2016 році на львів’ян очікує як поточний ремонт вулиць, так і прокладання нових автошляхів у місті. Які вулиці будуть ремонтувати у Львові впродовж року та куди звертатись, щоб полагодили вашу вулику дізналось Tvoemisto.tv.

Реформи

В Україні скасували позаконкурсний вступ до вишів: хто матиме право на пільги?

Відтепер громадськість отримає доступ до контролю вирубки лісів у Львівській області. Зокрема, для огляду громадськості будуть доступні усі плани та дозволи на здійснення рубок, плани лісовідновлювальних робіт. Також повністю відкритою буде інформація щодо використання недеревних продуктів лісу, лісопорушення та браконьєрства.

Щоб краще орієнтуватися в нових вимогах технічного, санітарного та фітосанітарного спрямування, Єврокомісія запустила спеціальний онлайн-сервіс Export Help desk. Ресурс створений спеціально для українських товаровиробників.

В Україні хочуть легалізувати приватних детективів. Автори проекту вважають, що прийняття такого закону дозволить легалізувати приватну детективну діяльність, яка фактично на сьогодні здійснюється в Україні, поставивши її під контроль держави, і значно збільшити можливості громадян щодо захисту своїх законних інтересів, конституційних прав і свобод.

Президент Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє розкривати банківську таємницю за запитом Міністерства фінансів для перевірки даних, які громадяни надали при оформленні соціальних виплат.

Вже з 11 січня новий ID-паспорт у вигляді пластикової картки будуть отримувати всі 16-річні громадяни України. У той же час інші українці повинні почекати внесення змін до законодавства. В той же час Міграційна служба України спростила оформлення закордонного паспорта. Очікується, що дане рішення прискорить внутрішні процеси оформлення документів.

Соціальні проекти та конкурси

Вже цього тижня розпочалася реєстрація осіб для участі в пробному зовнішньому незалежному оцінюванні в 2016 році.

У Центрі обліку та нічного перебування бездомних осіб у місті функціонує служба патрулювання. Соціальні працівники відслідковують безхатченків та доправляють їх до Центру. Львів’ян просять не проходити повз людей, які не можуть самостійно пересуватися чи потребують допомоги, а натомість – викликати соціальних працівників або медичну службу.

З 4 січня на базі Львівського територіального сервісного центру, що на вулиці Д. Апостола, 11, у тестовому режимі запрацювала оновлена та вдосконалена електронна черга, також поступово впроваджується надання електронних послуг, що дає змогу отримувати якісний сервіс значно швидше і комфортніше.

З 1 січня в Україні діє новий екостандарт, щоб зменшити викиди вихлопних газів автомобілів, тож імпортувати в нашу державу можна автомобілі не нижче стандарту Євро-5. На екологічний стандарт Євро-6, який нині діє у Європі, Україна планує перейти за два роки.

Цікавинки, корисності

Створено рейтинг оцінювання соціально-економічного розвитку регіонів за відповідним напрямком, розроблений профільним міністерством. Львівщина посіла лише шосте місце у списку. 

Щороку ми святкуємо визначні дати визначних людей. Пропонуємо 10 ювілейних дат, які святкуватимуть у місті Лева впродовж 2016 року.

Facebook тестує новий принцип формування новинної стрічки. У мобільній версії у деяких користувачів вже з'явився поділ загального новинного потоку на теми: «Стиль», «Подорожі», «Новини».

Дослідники з Гарварду впродовж 75 років стежили за життям, здоров'ям та самопочуттям 724 чоловіків з підліткового віку і до смерті. І дізналися секрет людського щастя.

Критичне мислення — це той самий «фільтр», що дозволяє приходити до найбільш логічних висновків при вирішенні будь-яких завдань і відсівати всі невідповідні. Якщо у людини не сформований даний тип розумових операцій, їй буде дуже важко зрозуміти, вірне рішення вона прийняла чи ні. Пропонуємо дізнатися як розвинути критичне мислення в дитини.

У зв’язку з збільшенням кількості людей, що постраждали від отруєння чадним газом, львів'янам нагадують, як вберегтися від отруєння чадним газом.

Google спільно з Інтернет Асоціацією України запустив освітній ресурс для дітей та вчителів «Про інтернет», головна мета якого допомогти вчителям та учням краще розуміти, як мережа може сприяти розвитку здібностей дитини, а також як завадити.

Як українці вітали один одного раніше: 7 різдвяних ретро-листівок.

На офіційній сторінці патрульної поліції Львові у Facebook вийшла інфографіка про те, що має право робити, а що заборонено львівському патрульному під час виконання службових обов’язків.

Колядники несуть в домівку побажання добра, достатку, здоров'я і миру. За таку добру справу їм прийнято дякувати від душі: монетою, дорослим - чаркою, а дітям - домашніми солодощами. Ось рецепти декотрих з них.

Львівські патрульні записали відео зі своїм виконанням колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю», в той ж час актор та режисер Роман Кривдик, який зараз перебуває на передовій під Донецьком, придумав текст патріотичного віншування для військових та опублікував його на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Соціальні мережі полонили нетрадиційні способи виконання колядок. Окрім патрульних, заколядували дівчата мовою жестів, а також львівський етногурт виконав колядку, вистукуючи її стаканами по столі.

Серед численних пам’яток Львова далеко не останнє місце займають його храми. Проте доля не завжди була прихильною до них, і склалось так, що не всі вони вціліли до наших днів. Пропонуємо вам поглянути на 5 костелів, які колись були частиною нашого міста, але про які ви навряд чи здогадувались.

Цього тижня Tvoemisto.tv рекомендує до перегляду пригодницьку драму «Легенда Г’ю Гласса».

Після змін правил для користувачів соціальної мережі Twitter, які набрали чинності кілька тижнів тому, було заблоковано кілька сотень українських акаунтів. Серед них багато популярних з десятками і навіть сотнями тисяч фоловерів. Пропонуємо перелік порад, що робити, щоб вас не забанили в Twitter.

У День Собру Пресвятої Богородиці і св. Йосифа Обручника Блаженіший Любомир Гузар виступив з проповіддю про церкву, Пресвяту Богородицю, про жінку в церкві та в державі, а також про особливу місії жінки – материнство. Пропонуємо вашій увазі 5 тез з його проповіді.

 

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Рік 2015 вже став історією. Кожен з його 365 днів приносив щось нове. Не оминули ці зміни і бізнес. Реформи, зміни до законодавства, податковий кодекс, коливання курсу валют. А разом з тим – боротьба з кризою та падінням економіки. Tvoemisto.tv зібрав все найцікавіше і найважливіше, що сталося у бізнесі в Україні та Львові зокрема.

Сьогодні у Львові існує проблема ремонту маленьких вуличок. На них або не вистачає коштів, або ж вони не у черзі. Проте, як виявилось, «доля» у таких доріг може бути різною. Вулицю Сокільницьку мешканці відремонтували самотужки. Тим часом на вулиці Голубця – уже понад три роки ями та ямиська. Tvoemisto.tv з’ясувало, яким чином у Львові можна домогтись ремонту власної вулиці, а головне – із чого варто почати.

У суботу, 2 січня, під час концерту співака Тараса Петриненка та інших артистів обурені львів’яни покинули зал філармонії. Про це на своїй facebook-сторінці написав львівський журналіст Остап Дроздов. Як пояснив журналіст, причиною цього стало виконання російськомовних пісень та затримка виходу Тараса Петриненка на сцену. Tvoemisto.tv спробувало розібратися, що насправді сталося минулої суботи у Львівській філармонії.

Перші ялинки з'явились у львівських домівках ще за часів австрійського короля Йозефа ІІ, проте тільки через сто років стали дійсно популярним атрибутом. Цьому факту ми також можемо завдячувати новонародженій принцесі. Про історію й традиції святкування Різдва, а також про те, чому у Львові в Радянські часи ніхто нічого не міг заборонити, розповів Tvoemisto.tv науковий працівник Львівського історичного музею Ярослав Бишкевич.

Майже два тижня тому католики та більшість православних у всьому світі відзначили Різдво. Українці ж святкуватимуть лише завтра, 7 січня. Про те, що слід зробити, щоб в Україні святкували народження Ісуса Христа з усім світом та до яких змін в церковному календарі це може призвести Tvoemisto.tv розповів завідувач кафедри літургійного богослов’я УКУ, заступник голови Патріаршої літургійної комісії УГКЦ о. Василь Рудейко.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!