Чотири випадки, коли не варто зловживати антибіотиками. Поради МОЗ

3258 0
Міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун пише, що дуже часто люди використовують антибіотики тоді, коли насправді не потребують їх.
ілюстративне фото

ілюстративне фото

Надмірне та невиправдане використання антибіотиків приносить непоправну шкоду здоров’ю. За даними ВООЗ, щороку в ЄС помирають 25 тисяч пацієнтів через серйозну бактеріальну інфекцію внаслідок адаптації бактерій до ліків, —  пише на своїй сторіці у Facebook міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун.

У МОЗ підібрали випадки, коли пацієнти найчастіше зловживають антибіотиками.

Читайте також: Тримати тонус на сидячій роботі. Топ-4 поради від Уляни Супрун

1. Грип та інші вірусні захворювання

Віруси та бактерії – це два різні табори збудників хвороб. Антибіотики можуть пригнічувати або вбивати лише бактерії, у той час як грип спричинюють віруси. Лише в тому випадку, коли внаслідок ускладнень після грипу виникає бактеріальна інфекція, лікар може призначити антибіотики. Тому не починайте лікування грипу чи застуди антибіотиками без призначення фахівця.

Читайте також: Хворіємо від інфекцій, а не від протягів. Уляна Супрун про відчинені вікна в маршрутках

2. Бронхіт, синусит, інфекція вуха

Бронхіт, синусит та інфекція вуха виникають внаслідок як вірусних, так і бактеріальних інфекцій. Тому не поспішайте лікувати їх антибіотиками. Лікар має бути на 100% впевненим у причині хвороби. Якщо це справді бактерії – він призначить лікування антибіотиками.

Читайте такоеж: Уляна Супрун спростувала діагноз дизбактеріоз

3. Запалення очей

Як часто, маючи почервоніння та запалення очей, ви йдете в аптеку, а там вам пропонують краплі, які містять антибіотики? Проте, не знаючи напевно, чим викликане запалення, ви не тільки витрачаєте зайві кошти, купуючи непотрібні ліки, а й ризикуєте власним здоров’ям. Не займайтесь самолікуванням. Використовуйте препарати з антибіотиками лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

4. Профілактика

Не приймайте антибіотики «для профілактики» захворювання. Антибіотики – це ліки, призначити які може виключно лікар відповідно до характеру інфекції. Необґрунтоване безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення у бактерій стійкості до них. У відповідь на ліки бактерії змінюються, стають нечутливими до цих препаратів. Це збільшує медичні витрати, тривалість госпіталізації та підвищує рівень смертності.
Найкраща профілактика хвороб - це збалансоване харчування, заняття спортом, вакцинація та регулярні візити до сімейного лікаря.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!