Екологічний комітет Ради погодив законопроєкт про обмеження на пластикові пакети

1805 0
Також готується законопроєкт про про заборону одноразових пластикових виробів.
Фото: volyn.ua

Фото: volyn.ua

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування підтримав законопроєкт №2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Про це повідомляє пресслужба уряду.

Також проєкт підтримало міністерство енергетики та захисту довкілля. Окрім того, триває робота над розробкою закону про заборону одноразових виробів із пластику, додають в Кабміні.

Читайте також: Чим можна замінити одноразові пакети: 4 альтернативи

Документом пропонується всі пакети, залежно від характеристик, ділити на види.

«У об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства забороняється розповсюджувати надлегкі пластикові пакети, легкі та оксо-розкладні. Але є виняток – надлегкі пластикові пакети визначених розмірів можна використовувати як первинну упаковку для свіжої риби і м’яса, льоду, а також сипучих продуктів», – ідеться в повідомленні.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, мають бути утилізовані, але не за рахунок виробника, а того, хто їх придбав для торгівлі.

Читайте також: Чи зможуть львів'яни відмовитись від поліетиленових пакетів

В уряді розповідають про досвід інших країн щодо обігу пластикових пакетів. Так, у 33-х країнах запровадили повну заборону, а ще 53 країни – часткову заборону або ж податок на використання пластикових пакетів. Найперше заборону запровадили у Сингапурі, де на початку 2000-х років відбулися масштабні повені, спричинені «пластиковим забрудненням». В Англії використовуються пакети, які розкладаються від 20 діб до 4 років із мінімальною шкодою для довкілля. Данія запровадила високі податки на роздавання у магазинах пластикових пакетів, що на 90% знизило їх використання. У Фінляндії вирішили розмістити у торговельних мережах автомати для збору пластикових пакетів і відправляти їх на переробку.

Нагадаємо, у Євросоюзі ухвалили директиву про відмову від пластику.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!