«Людина при слові, щоб бути людиною», – Андрій Содомора про значення мови

1638 0
Науковець вважає, що людина повинна рости у мові, і це вкрай делікатний та тривалий процес.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У програмі «Акценти Твого міста» перекладач, науковець і письменник Андрій Содомора сказав, що мова і слово є дуже важливими для людини, адже з ними вона може підніматися східцями вгору і збагачувати струни своєї душі.

Читайте також: «Ми втрачаємо свою територію в мові». Андрій Содомора про «кальки» з російської та душу української

«Загалом ми повинні зрозуміти, що таке мова для людини. У мене є така думка, я вже її повторюю багато разів, що «не слово при людині, щоб бути словом, а людина при слові, щоб бути людиною», – каже він.

Він вважає, що слово – це те, при чому людина зростає і чим збагачується.

«Ви зауважили, що у нашій мові, і не лише у нашій, вкрай скорочується низка синонімів. Одне слово і все, більше нічого не треба. Я пригадав собі таку фразу, яка повторювалася у «совєтські» часи: «Ситий. Чого тобі ще треба?». Це неймовірно важка фраза, а тепер її повторюють на зовсім іншому рівні: «Ти зрозумів, чого тобі ще треба?». Це наша велика біда», – каже Андрій Содомора.

Читайте також: Правилами любові до мови ще ніхто не виховав. Андрій Содомора

Науковець додає, що рости у мові – надзвичайно важкий і тривалий процес, який потребує великої делікатності. Тут силою нічого не зробиш, правилами любові до мови ще ніхто ніколи не виховав.

Додамо, про те, чому українцям не важлива мова, хоч вона і є основою народу, що треба зробити найперше, аби врятувати її від ще більшої асиміляції з російською, і чому правила – це не головне, Тvoemisto.tv обговорило в спецпроєкті «Акценти Твого міста» з перекладачем, письменником, філологом, мовознавцем і науковцем Андрієм Содоморою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!