Через звернення Козицького у Львівській податковій розпочали службове розслідування

14383 0
У Львівській ОВА заявили, що податкова у «ручному режимі» ухвалювала рішення про відшкодування деяким підприємствам ПДВ.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Львівська обласна військова адміністрація ініціювала службове розслідування через підозру у махінаціях, здійснених управлінням податкової служби на Львівщині. Як заявляв перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик, податківці непрозоро в «ручному режимі» ухвалювали рішення щодо відшкодування деяким підприємствам ПДВ. Поки до правоохоронців у ЛОВА не зверталися, таке рішення приймуть за результатами перевірки. Про це чиновник повідомив у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Новий бізнес на Львівщині. Які галузі сьогодні є у пріоритеті

«Ми повідомляли, що до окремих підприємств є питання, які мають можливі ознаки фіктивності. Припущення зробили на підставі інформації від податкової, також від пенсійного фонду та інших територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади. До правоохоронних органів від облдержадміністрації поки звернень не було. Звернулися по вертикалі проведення службової перевірки до Державної податкової служби України і до Міністерства фінансів України. Має бути перший етап, і за результатами службового розслідування будемо приймати рішення, чи звертатися до правоохоронних органів», – каже Андрій Годик.

Раніше у Львівській ОВА заявляли, що з 1 січня цього року податкова відшкодувала 129 млн грн 13 підприємствам на Львівщині, які не мають жодного працівника. Сума податків, які ці суб’єкти господарювання сплатили до бюджетів всіх рівнів, становить 20 млн грн. Також називають 30 підприємств, які працюють менше, ніж рік, та отримали відшкодування ПДВ на суму понад 242 млн грн, тоді як сплатили 7,3 млн грн податків. На цих підприємствах так само не працює жодної особи або їх кількість становить від 2 до 5 людей.

В управлінні податкової служби Львівщини у відповідь на заяву ЛОВА спростували таку інформацію, назвавши її упередженою та такою, що може викликати недовіру громадськості. Там зазначили, що жодне з підприємств, яке отримало бюджетне відшкодування, не підпадає під ознаки ризикового платника податків. Водночас факти відшкодування ПДВ підприємцям, які не мають жодного працівника, відсутні.

Крім того, у податковій заперечили заяву про неефективну роботу, аргументувавши це тим, що попри зменшення задекларованих платників податків у першому півріччі 2022 року сплата ПДВ зросла на понад пів мільйона, що є позитивним показником.

Голова Антикорупційної спілки України Роман Лаврів написав, що справжня заява ЛОВА не у відстоюванні інтересів бізнесу, а для того, щоб «натиснути на керівництво Львівської ДПС, щоб зберегти на посаді відомого «схематозника» і «кришувальника» Ігоря Лазорка». За інформацією Лавріва, заступника начальника Головного управління ДПС у Львівській області Ігоря Лазорка мають звільнити з посади.  

Читайте також: Будинок, земля і квартира брата-утікача Козака змінили власника

Лазорка називають людиною брата Віктора Медведчука Сергія, за протекцією якого він почав працювати у податковій. Як зазначає голова Антикорупційної спілки, у кар’єрному рості Лазорку допомагали близький соратник Віктора Медведчука Тарас Козак, який на початку 2000-х займав керівні посади у податковій та митній службах.

«Коли його покровителі відійшли від справ, Лазорко продовжив лобіювати їхні бізнес-інтереси. Пізніше Лазорко зблизився з Зіновієм Козицьким. Разом вони розробляли та «впроваджували» схеми незаконного відшкодування ПДВ для компаній Козака-Медведчука. Отримували бюджетне відшкодування і компанії самого Зіновія Козицького. Ще один «талант» Ігоря Лазорка – це забезпечення безперешкодної роботи конвертаційних центрів. Цей бізнес до певного часу теж приносив чималі доходи», – стверджує Роман Лаврів.

В управлінні податкової у коментарі Tvoemisto.tv заявили, що не можуть підтвердити чи спростувати інформацію щодо звільнення заступника начальника ГУ ДПС у Львівській області Ігоря Лазорка. Ми також надіслали запит до Державної податкової служби України та очікуємо на відповідь.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!