На Львівщині планують відновити міжнародне залізничне сполучення Хирів – Загуж

4526 0
Завтра це питання обговорюватимуть у Варшаві.
Фото: Вікторія Ейсмунт

Фото: Вікторія Ейсмунт

Україна запропонувала Польщі відновити залізничне сполучення Хирів – Загуж (Львівська область та Підкарпатське воєводство відповідно). Про це у своєму блозі пише голова ЛОР Олександр Ганущин.

За його словами, на таку ідею наштовхнула статистика. Так, у 2016 році пункти пропуску у Львівській області перетнули 19 млн 424 тис. людей, у 2017 році – 20 млн 618 тис., у 2018 році – 19 млн 928 тис.

Українська сторона вже надіслала листи за підписом міністра інфраструктури України Володимира Омеляна до міністра інфраструктури Польщі Анджея Адамчика з проханням про підтримку цієї ініціативи. Такий же лист надіслано від голови комітету Верховної Ради України з питань транспорту Ярослава Дубневича на адресу глави комісії з інфраструктури Сейму Республіки Польща Богданові Жоньці.

Читайте також: 12 кілометрів до Європи. Як активісти Львівщини та Перемишля відновлюють занедбану колію

«Міжпарламентська група дружби «Україна – Польща» також підтримує цю ідею і вже на найближчому засіданні у Варшаві, що відбуватиметься 25-26 березня, обговорить її з польськими колегами», – каже Олександр Ганущин.

У свою чергу, влада Львівщини надіслала прохання про відновлення залізничного сполучення «Хирів – Загуж» на адресу польських колег – воєводі Підкарпатського воєводства, співголові Комісії з транскордонного співробітництва Українсько-Польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва Єві Ленярт та маршалкові Підкарпатського воєводства Владиславу Ортилю.

Підтримку це питання знайшло також 22 березня на засіданні Української-польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва (МКРМС).

Читайте також: Які дороги Львівщини відремонтують у 2019 році. Перелік

Олександр Ганущин зазначає, що сполучення має здійснюватись польським рухомим складом. У разі позитивного рішення, відповідальні особи із залізниць двох країн мають домовитися про тарифи, а митники і прикордонники – про свої процедури.

«У випадку з «Київ – Львів – Перемишль» на це пішло не так вже багато часу. Враховуючи, що поруч очікуємо на відкриття пункту пропуску «Нижанковичі – Мальховіце», діалог там сьогодні інтенсивний», – додає Олександр Ганущин.

Нагадаємо, про відновлення руху вантажів з Нижанковичів до Перемишля почали говорити ще в 2014 році. Зазначимо, сполучення Хирів – Загуж діяло до 2010 року, проте через стан шляхів було зупинене.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!