Нове кіно Зеленського та 500 тис. робочих місць Шмигаля. Головне за ніч і минулу добу

2956 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: ТСН

Фото: ТСН

Суперечливе кіно. Президент Зеленський учора у новому фільмі, який демонстрували кілька українських каналів зробив кілька дуже цікавих, але водночас дуже суперечливих заяв.

Зокрема, що буде робити кадрові перестановки в Кабінеті міністрів, поки уряд не стане «ідеальним».

Проте він не розуміє, для чого в країні існує 5 правоохоронних органів, і очікує, що після перезавантаження системи їх кількість скоротиться. «Це хаос. Правоохоронний хаос», – сказав він.

А ще поскаржився, що українці очікують обіцяних ним рік тому «посадок» корупціонерів, але він не має таких повноважень. За його словами, одні громадяни хочуть, щоб він «саджав», а інші – кричать, чому він втручається в роботу правоохоронних органів. Тому люди мають визначитися, «чого вони хочуть більше, посадок чи впливу президента».

Зеленський також вважає, що на посаді глави держави йому вдасться закінчити війну на Донбасі, але при цьому не буде «на колєнях стоять».

Читайте також: Молодим вчителям скасували одноразову виплату у 21 тисячу гривень

Президент каже, що він не взяв жодної копійки і про це знає іноземна розвідка, тому в України дуже добрі стосунки з ЄС, НАТО і МВФ. «З Америкою у нас зараз, мені здається… ми стали дуже відомою країною», – каже він.

Ще одна теза Зеленського – після коронавірусу потрібно повністю змінити підхід до медичної реформи, бо пандемія розкрила, що в Україні, крім медиків, нічого немає.

«Я вам скажу, у нас було 5 непрацюючих лабораторій, зараз працюючих – 35. У нас ШВЛів з більш-менш працюючих, не було навіть тисячі на країну, де 40 мільйонів населення. Були прострочені маски. Просто якась така ганьба», – розповів він.

Також – але то уже не кіно – президент хоче призначити Міхеіла Саакашвілі віцепрем’єром із питань реформ, бо бачить у ньому «величезний потенціал». Той уже радо погодився повернутися до роботи. 

І ще – учора стало відомо, що ЄС додатково до тих 10 млрд доларів, які може виділити Україні МВФ, готовий надати ще 1,2 млрд євро. Умови все ті ж – реформи, «ПриватБанк» та відсторонення від влади олігархів (олігарха). Це гроші, які дуже потрібні Україні, щоб підняти економіку після карантину, і їх отримання у великій мірі залежить і від президента Зеленського. Тож тепер побачимо, наскільки він здатний крутити уже реальне кіно.  

Коронавірус – Київ – Львів. В Україні за минулу добу 467 нових хворих на коронавірус – загальна кількість 6592. Кількість хворих другу добу тримається на незмінно високому рівні. Зберігається позитивне співвідношення тих, хто одужав – 424, над померлими від COVID-19 – 174 особа. Антилідери все ті ж: Чернівецька область (1053), місто Київ (989), Івано-Франківська (589), Тернопільська (471) області.

На Львівщині – у 274 пацієнтів позитивний результат тесту на коронавірус. Вилікувалося – 29 осіб, померло 12 осіб. Зокрема, загинуло ще дві людини – жінка 1960 року народження, яка працювала медсестрою у Центрі легеневого здоров’я. А також чоловік із Мостиського району, який лікувався у Винниківському госпіталі.

Читайте також: ЄБРР може виділити 20 млн євро для підтримки львівських комунальних підприємств через карантин

Історію львівської родини, в якій не вірять, що їх батько помер від коронавірусу читайте тут.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус заявив, що спалахи COVID-19 продовжаться. «Не помиляйтеся: нас чекає довгий шлях. Цей вірус буде з нами довго», – сказав він. 

Продовження карантину. Кабмін продовжив дію карантину до 11 травня. До цієї дати також триватиме заборона на авіаперевезення. При цьому в уряді навіть не пішли на скасування обмежень для роботи музеїв, бібліотек чи відвідування парків, які анонсувалися раніше.

Прем’єр Шмигаль каже, що при ухваленні рішення уряд спирався на моделювання аналітиків НАН України та дані МОЗ, які свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня і має «чіткий план виходу з карантину», який складається з 5 етапів. Правда, розповів тільки про один з них. Зокрема, протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання мав би не змінюватися та коливатися в межах плюс-мінус 5%. А лікарні мають бути заповнені пацієнтами з COVID-19 менше ніж на 50% (зараз 10%).

Читайте також: Уряд затвердив регулювання цін на соціально важливі продукти

Раніше Шмигаль розповів, що уряд планує створити близько 500 тисяч робочих місць у соціальній, комунальній та бюджетній сферах з зарплатами 6-8 тисяч гривень, які дозволять протриматися на карантині.

«Тобто це проста робота, на яку людина зможе прийти влаштуватись, і на наступний день вже її отримати. Ну, наприклад, класти бруківку чи озеленювачем, і так далі», – сказав він.

В сухому підсумку маємо ще три тижні карантину. При цьому підприємства стоять, бо коронавірус, а прем'єр на цей період обіцяє українцям роботу в комунальній, соціальній... сфері. Де логіка? І все ж традиційно – гарного Вам дня!



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!