Співвласники палацу на Тершаковців обіцяють привести пам’ятку до належного стану

4116 0
Пам’ятка цілу зиму стояла із повибиваними вікнами і потребує реставрації.
Фото: Google Maps

Фото: Google Maps

Співвласники будинку на Тершаковців,4 після засідання адмінкомісії щодо доведення його до руйнації, пообіцяли встановити вікна за тиждень, які є вибитими. Також до місяця вони зобов’язалися укласти охоронний договір. Про це повідомив один із співвласників приміщень у будинку Володимир Вовк на засіданні комісії.

Читайте також: Що буде з віллою на Коновальця, на місці якої хочуть збудувати 6-поверхівку

За словами Володимира Вовка, будинок можна розділити на дві частини – ліва належить ТзОВ Терра-Ком-Буд, орієнтовною площею 600 метрів квадратних, а права розділена на житловий фонд між 5-ма різними співвласниками.

Охоронний договір з управлінням охорони історичного середовища ЛМР не уклали «через недоопрацювання».

Як розповів Володимир Вовк, «Терра-Ком-Буд», які набули право власності перед ними, провели акт обстеження і уклали попередній договір, але сам охоронний не уклали через зміну керівництва.

«Ми не маємо на меті руйнування, перепланування чи будь-якої шкоди будинку. Він нам тому і цікавий, що він особливий, унікальний в ансамблі, що є на вулиці», – запевнив Володимир Вовк.

Укласти охоронний договір пообіцяли до 15 червня. Також вони замовили скло, щоб закрити вибиті вікна за тиждень.

Читайте також: Власник вілли «Люсія» у Львові погодився спільно з містом розробитипроєкт порятунку будинку

Як розповіла раніше у коментарі Тvoemisto.tv начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, будівля на Тершаковців, 4 перебуває у поганому стані і перебувала на момент продажу. Конструктивно будинок зберігся непогано, але його потрібно реставрувати. Тим паче пам’ятка цілу зиму, каже посадовиця, стояла із повибиваними вікнами.

Будинок №4 на вулиці Тершаковців вирізняється вишуканим стилістичним вирішенням та палацовим виглядом. Його збудував 1899 році фармаколог, професор Вацлав Собєранський за проєктом архітектора Наполеона Лущкевича. До 1930-х рр. у цій чиншовій кам'яниці мешкали львівські вчені, наприкінці 1930-х будинок адаптували під приватну жіночу школу. Школою він був і в радянський період. Тепер будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Христина Гоголь

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!