У Львові відновлять Митрополичі сади біля собору святого Юра

2676 0
Досі ділянка була в постійному землекористуванні Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення.

Львівська міськрада сьогодні, 4 вересня, затвердила Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ земельну ділянку на пл. Святого Юра, 5. Це дозволить почати відновлення Митрополичих садів.

Читайте також: Митрополичі сади у Львові: чи здійсниться мрія Андрея Шептицького

Як розповів керівник департаменту «Адміністрація міського голови» Львова Євген Бойко, ця ділянка посеред садів досі була в постійному землекористуванні Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення. Тепер землю закріпили за церквою, яка розпочне відновлення Митрополичих садів.

Речник Львівської Архиєпархії УГКЦ Павло Дроздяк у коментарі Тvoemisto.tv повідомив, що до сьогодні у власності Львівської архієпархії була лише верхня тераса Митрополичих садів. 

«Із перших об’єктів, які можна було впорядкувати – було спорудження пам’ятника Митрополиту Андрею, а відтак площі, яка є перед собором святого Юра. Наступним кроком було впорядкування Митрополичих садів. Станом до сьогодні у власності Львівської архієпархії була лише верхня тераса Митрополичих садів. Але для того, щоби можна було розробляти проєктну документацію, розпрацьовувати це місце як громадський простір, церква мала отримати сади у власність», – зазначив Павло Дроздяк.

Читайте також: Як у Львові відкривали пам'ятник Митрополиту Андрею Шептицькому. Фоторепортаж

Нагадаємо, що про ідею трансформувати Митрополичі сади розповідав минулого року заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко. Тоді він казав, що конкурс передбачатиме обстеження ділянки, археологічні та урбаністичні дослідження, аби максимально інтегрувати цю територію в парк Івана Франка та прилеглу територію церкви Святого Юра.

У червні 2020 року Паломницько-туристичний центр при БО «Фундація Духовного Відродження» відновив екскурсії  Митрополичими садами, що є наразі єдиною можливістю побачити їх на власні очі. 

Довідка

Святоюрська гора – це великий комплекс довкола церкви Святого Юра. Самій церкві належить храм з подвір’ям, Митрополичі палати і маленька територія приватних Митрополичих садів (6 тис. кв. м), які розділяє історичний мур, що колись розділяв сади на дві частини: для прийому гостей і для господарських справ. Решта – занедбана комунальна ділянка, більшість площі якої належить місту. Територія, до якої входить Святоюрська гора зі садами, належить до спадщини ЮНЕСКО. Сад навколо храму створили у 1762-1771 роках.

Катерина Бортняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!