У Львові пересадили нирку 15-річному хлопцеві

2347 0
Життя, завдяки трансплантації, врятували 15-річному Ярославу.
Фото: 1 ТМО

Фото: 1 ТМО

У Львівській міській дитячій лікарні, що на вул. Орлика, 15-річному Ярославу зробили пересадку нирки. Це перша така операція з трансплантації у цій дитячій лікарні. Донором нирки стала бабуся юнака, повідомляє 1 ТМО.
 

Читайте також: У Львові вперше в Україні пересадили легені, а ще – серце дитині

Трансплантацію провели ще 7 грудня у дитячій лікарні. Донорський орган запрацював одразу на операційному столі.

Хлопець народився з хворими нирками, лікування не допомагало. Стати донором погодилася бабуся.

Нирку хлопець отримав від бабусі. Ярослав народився з хворими нирками. Проте діагностувати хворобу, яка називається гломерулонефрит (ураження ниркових клубочків), вдалося лише в 11 років. З того часу хлопець лікувався, але хвороба лише прогресувала. Як наслідок – ниркова недостатність, що поставила сім’ю перед вибором: гемодіалізу або трансплантація нирки.

Читайте також: Друге життя. Як у Львові стати в чергу на трансплантацію і коли запрацює база донорів

Нирка бабці за сумісністю ідеально підійшла внукові. Орган був повністю обстежений та перебував у чудовому стані. Тому рішення про трансплантацію сім'я прийняла невідкладно.

Це вже 74 трансплантація органів цього року, яку провели у Львові. Дві з них – дитячі. Загалом щороку в Україні близько 50-ти дітей потребує трансплантації нирки.

Нагадаємо, що у Львові вперше в Україні пересадили легені, а ще – серце дитині. Новий дихальний орган отримав 56-річний львів’янин Віктор, який понад 10 років хворів на бульозну емфізему легень. Останні три роки чоловік практично не виходив з дому, бо був кисневозалежний. Донором для врятованих реципієнтів став 54-річний чоловік, який помер від геморагічного інсульту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!