У Раді хочуть повернути дозвіл на куріння у громадських місцях

972 0
Нардепи намагаються повторно внести на розгляд парламенту законопроєкт з тютюновими поправками.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Народні депутати ініціюють розгляд парламентом законопроєкту №5616 з поправкою, яка передбачає повернення куріння у громадські місця. Повторне голосування мали б провести у вівторок, 30 серпня. Про це повідомили у Центрі демократії та верховенства права.

Як зазначається на сайті ВР, законопроєкт №5616 має назву «Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів». А його автором є прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також: В Україні заборонено курити електронні сигарети у громадських місцях

Так звана тютюнова поправка №20 внесена у законопроєкт комітетом з питань економічного розвитку ВР (голова комітету – нардеп від фракції «Слуга народу» Дмитро Наталуха) для його розгляду у другому читанні. Авторами поправки є нардепи від фракції «Слуга народу» Олександр Санченко та Ігор Фріс.

Поправка передбачає повернення куріння (сигарет та інших тютюнових та нікотинових виробів) на робочих місцях в приміщеннях, в тому числі в закладах ресторанного господарства.

Як зауважують у Центрі демократії та верховенства права, підтримка законопроєкту №5616 разом тютюновою поправкою не тільки призведе до зростання курців в Україні, але таким чином порушується регламент Верховної Ради, адже поправки №20-21 не мають будь-якого стосунку до тематики самого законопроєкту №5616 «Про географічні зазначення сільськогосподарської продукції». Також такий крок дискредитує Україну та міжнародні зобов’язання зігдно з Рамковою Конвенцією ВООЗ з боротьби проти тютюну та Угодою про асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, що з 11 липня в Україні заборонено курити тютюнові куріння електронних сигарет та систем нагрівання тютюну (IQOS і glo) на рівні з сигаретами, кальянами та е-сигаретами у громадських місцях. За куріння у заборонених місцях відповідальність несуть як курці-порушники, так і суб’єкти господарювання, у приміщенні чи на території яких здійснюється правопорушення. Для громадянина передбачений штраф 51-350 грн, для закладів – 3-15 тис. грн.

Про шкоду від електронних сигарет розповіла Tvoemisto.tv керівниця Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик. Матеріал читайте тут.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!