В Україні проектуватимуть офіси з робочими місцями для людей з інвалідністю

3089 0
Відповідна державна будівельна норма незабаром стане обов’язковою.
Фото: ЧеLine

Фото: ЧеLine

У Міністерстві регіонального розвитку підготували зміни до ДБН «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Новий проект ДБН адаптований до європейських норм і зобов’яже проектувальників офісних приміщень подбати про робочі місця для людей з інвалідністю. Про це повідомляють у прес-службі Міністерства.

«Сьогодні в Україні понад три млн людей з інвалідністю і близько 80% з них – працездатні. Проте реалізація їхніх прав, зокрема, права на працю, не виконується, адже не тільки вулиці та транспортна інфраструктура недоступні для них, але й більшість підприємств, в яких вони могли б теоретично працювати, на практиці не мають безбар’єрного простору. Від входу до будівель до облаштування робочих місць. Тому в проекті нових ДБН щодо доступності ми прописали необхідність та чіткі вимоги до проектування універсальних робочих місць та простору, які враховуватимуть потреби людей з інвалідністю», – пояснює заступник Міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: 15 львівських будинків обладнають підйомниками для людей на візках

Відтак, під час проектування установ, організацій і підприємств будуть передбачати універсальні робочі місця з урахуванням потреб осіб з інвалідністю. Кількість і види таких робочих місць, їх розміщення в структурі будівлі повинні встановлюватися в завданні на проектування.

«Якщо проектується спеціалізоване робоче місце для конкретної людини з інвалідністю, то воно має включати комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності. В офісних та адміністративних приміщеннях робочі місця для осіб з інвалідністю, які користуються колісним кріслом, мають бути площею не менше 5,65 кв. метрів. Універсальні або спеціалізовані робочі місця для всіх груп людей з інвалідністю мають бути розташовані на відстані не більше 50 м від вбиралень, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі тощо», – розповідають в Міністерстві.

Читайте також: Нові ДБН: в готелях передбачатимуть 10% місць для людей з інвалідністю

Також проектувальники мають передбачити на території майбутніх офісних центрів доступні паркувальні місця та входи до будівель; доступні ліфти та інші підйомні пристрої; доступні зони безпеки та інші елементи доступності. А в місцях, недоступних для людей з інвалідністю, мають бути вказівники до найближчих пристосованих входів, ліфтів, туалетів.

Читайте також: У Львові тренуватимуть собак для реабілітації людей з інвалідністю

«Інформування, зокрема, сигналізація про небезпеку, у цих закладах має передбачати візуальну, звукову тактильну інформацію, а позначення приміщень всередині будівель – дублюватися тактильними знаками та розміщуватися поряд з дверима, з боку дверних ручок», – додає Лев Парцхаладзе.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!