Чи дозволяти рух автобусів через парки Львова, або про дешеву можливість прискорити громадський транспорт

9021 0
Навіть тепер, у час російсько-української війни, у Львові триває інтенсивна забудова. Через це на головних вулицях міста стає щораз більше транспорту, утруднюється його рух, і львів’яни значно втрачають у мобільності. Філіп Шухевич, інженер та експерт з урбаністики, щоб вирішити бодай частково цю проблему, пропонує відкрити для руху громадського транспорту деякі міські парки.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Багато львів'ян щодня витрачають кілька годин на те, щоб доїхати на роботу чи завести дітей до школи. Мобільність, мабуть, є одною з найгостріших проблем у місті. Покращення таких ситуацій зазвичай вимагає значних інвестицій. Нинішня відповідь муніципалітету, очевидно, полягає у тому, щоб заохочувати до якнайбільшого використання громадського транспорту. Зазвичай це робиться на багатьох вулицях шляхом виділення окремих смуг для нього, часто неподалік від центру. Таке рішення розумне й не потребує великих вкладень.

Досить вдалий приклад – під’їзд до центру від ТЦ «Форум» на просп. Чорновола. Рух легкових автомобілів і автобусів залишається добре врегульованим. Але це рішення не в усіх випадках є успішним. Іноді навіть громадський транспорт незначно прискорюється. Ілюстрацією цього є нещодавня модифікація на просп. Свободи в бік оперного театру. Там одну смугу виділили для громадського транспорту, і автомобілі почали скупчуватися на другій смузі, що сприяє підвищенню рівня забрудненості повітря в центрі Львова. І автобуси, і приватні автомобілі їздять повільніше, не доїжджаючи до середмістя, тому що там збільшуються затори. Варто передбачити інші, менш традиційні рішення.

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро 

У західних містах за певних обставин рух транспорту дозволений через муніципальні парки, як-от Центральний парк Нью-Йорка, де асфальтовані дороги і де тривалий час рух автомобілів був дозволений тільки в робочі дні. До подібних кроків вдалися й у Брюсселі – в головному парку Буа-де-ла-Камбр. Там рух транспорту також дозволений тільки в будні, у вихідні парк призначений лише для пішоходів.

У Львові варто було б провести експеримент, дозволивши рух автобусів через один із міських парків, наприклад через «Погулянку». Асфальтована дорога перетинає весь парк: від Пасічної до цвинтаря та Мечникова. Тоді мешканці вулиць Пасічної, Джорджа Вашингтона, Зеленої та Пимоненка могли б набагато швидше добиратися до центру. В цьому мікрорайоні побудовано дуже багато житлових будинків, а також кілька бізнес-центрів. Уже зараз важко дістатися до середмістя вулицями Зеленою та Личаківською, на яких із кожним днем ​більшає транспорту. А коли всі нові будівлі будуть заселені, рух на цих двох вулицях узагалі зупиниться.

Рух автобусів через парк не потребуватиме інвестицій. Він такий великий, що тільки незначна кількість пішоходів, перебуваючи в парку, відчуватиме невигоди від цього.

Зазначу, що рух автобусів тепер відбувається навіть у неділю на просп. Свободи. Чому ж тоді рух громадського транспорту заборонений у парку «Погулянка», де людей набагато менше?

Читайте також: Люди Твого міста. Філіп Шухевич про славний рід, який допомагає Україні

Рішення про дозвіл на такий рух мають ухвалити самі львів’яни. Це питання варто обговорити на дискусійних майданчиках, які регулярно організовує медіа-хаб «Твоє Місто». Цікаві дискусії можуть виникнути між екологами, які віддають перевагу громадському транспорту, і тими, що більш чутливі до охорони зелених зон.

Дехто може заперечувати проти таких дискусій у воєнний час, вважаючи інші питання важливішими. Але попри війну у Львові триває інтенсивна забудова, містяни втрачають багато часу під час переміщень. Може, тому й менш ефективні у своїх зусиллях щодо підтримки армії, організації гуманітарних проєктів чи просто провадженні звичної економічної діяльності в місті.

Обговорення проблеми, як на мене, не повинно зайняти багато часу, а ухвалені рішення можуть бути реалізовані з докладанням незначних зусиль.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!