Святий Миколай цінний не даруночками дітям

1266 0
Дорогою істинної церкви завжди був, є і буде лише Христос, який є Дорогою, Істиною і Життям. Інших доріг справжнє християнське богослов'я нам не пропонує. Все інше - манівці і облуда. Найкраще цю облуду видно на прикладі свята св.Миколая, яке у нашому суспільстві вже перетворилось у торжество людської любові, співчуття, даруночків, переконаний доктор богослов’я, кандидат філософських наук, доцент кафедри літургійних наук УКУ Василь Рудейко.

Головна проблема сучасного християнства зовсім не в церковних скандалах, з чим вони б не були пов'язані. Головна проблема сучасного християнства в відмові від богослов'я на користь людинослов'я. 

Головна вістка християнства про те, що Бог став людиною для спасіння людини сучасним християнством зупиняється на половині цієї фрази – «Бог став людиною». Так, ніби Воплочення для Христа є якоюсь цінністю самою в собі.

Але ж ставання Бога людиною є лише половиною діла спасіння. Бог став людиною для того, щоб вбити в людині гріх – те, що робило її смертною. Саме про це закликає пам'ятати апостол Павло, коли говорить, що Він носить у собі смертність Христа.

Читайте також: Подарунки на Миколая: як не перетворити благодійність на свято одного дня 

Бог не ставав людиною для того, щоб людина розслабилась і вважала, що відтепер вона сама може спастися. Гріх проти Святого Духа полягає якраз в переконанні, що людина може спастися без Святого Духа.

І саме в цьому полягає облуда сучасного християнства, яке стало лише однією із течій гуманізму, персоналізму, інших людських-ізмів.

«Дорогою церкви є людина» – можна почути у сучасних богословських сентенціях. Чи «дорогою церкви є родина». Жодним чином! Дорогою істинної церкви завжди був, є і буде лише Христос, який є Дорогою, Істиною і Життям. Інших доріг справжнє християнське богослов'я нам не пропонує. 

Людина, родини, суспільство, церква можуть іти лише ЦІЄЮ Дорогою, всі інші - небезпечні манівці, кінець яких не ідеальне суспільство, а пекло вже тут, на землі. 

Найкраще цю облуду видно на прикладі свята св.Миколая, яке у нашому суспільстві вже перетворилось у торжество людської любові, співчуття, даруночків, тощо. А в західному суспільстві і Різдво вже є - time to say I love you, час, який жодним чином не ототожнюють з народженням Христа. Христа не маленького пухкенького хлопчика, яким всі захоплюються, а Бога, якого від самого Його народження і аж до смерті людина (гуманізм) намагається вбити і таки вбиває.

Святий Миколай у християнській традиції цінний не тим, що розносив подарунки дітям. Це лише одна грань його складного образу. Миколай передусім є людиною, яка щоденно ходила до церкви на молитву. Саме там його зловили і зробили єпископом. Миколай у християнській історії – людина, яка має не посередні, а ґрунтовні знання богослов'я. Миколай – людина, яка не соромиться аргументувати існуванням Бога перед правителем, який легко міг припинити земне життя самого Миколая.

Церква мусить повернутись до проповідування богослов'я, а не людинослов'я, бо саме теологія є початком і звершенням антропології.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!