Україна серед лідерів з благодійності або Як шукати гроші на добрі справи

1340 0
Цей тиждень у світі проходить під хештегом #Щедрий вівторок — міжнародної благодійної акції, яка закликає до добрих справ. Війна суттєво змінила культуру благодійності в Україні. Кожен українець чи українка стараються щось робити, аби підтримати наше військо і наблизити перемогу. Прикро, що це відбулось через війну. Однак ми є свідками величезного стрибка у розвитку культури благодійності в Україні. Про цей феномен розмірковує Наталка Климовська, проректорка з розвитку та комунікацій УКУ, фахівчиня з фандрейзингу.

Благодійність в Україні була розвинена ще з часів Київської Русі, де завдяки пожертвам меценатів зводили церкви, школи, бібліотеки та університети. Однак за довгий час російської експансії та радянської окупації цей рух було втрачено. Благодійність як явище у нашій культурі намагалися викорінити взагалі. І лише з відновленням Незалежності, ми побачили перші ініціативи, які робили кроки в українському фандрейзингу.

З початком повномасштабного вторгнення ситуація радикально змінилася. Мільйони українців жертвують кошти благодійним організаціям, самі стають волонтерами, допомагають незнайомцям, які потребують підтримки. Ми стали прикладом для світу. 

Це зафіксувала британська благодійна організація Charities Aid Foundation (CAF), яка щороку складає Світовий рейтинг благодійності (World Giving Index), котрий показує залученість громадян в соціальну діяльність на благо своїх держав. Україна зробила справжній стрибок за рівнем благодійності: у 2010 році ми були на 150 сходинці цього  рейтингу, а в 2023 році —  посіли друге місце.  

Читайте також: У храмі УКУ відкрили для огляду унікальну мозаїку святої Софії 

Якщо говорити мовою цифр, то лише одна фандрейзингова платформа  UNITED24 з початку війни зібрала майже пів мільярда доларів. На рівні громад та спільнот також відчутно зросла залученість людей до благодійності. Наприклад, спільнота УКУ з початку повномасштабного вторгнення, завдяки волонтерському рухові та підтримці численних благодійників з усього світу зібрала майже 9 млн доларів на потреби української армії та постраждалих від війни. 

Правила фандрейзингу

Перше правило фандрейзингу — у вас має бути ідея, мрія, в якій ви переконані, і  яку можна швидко та просто донести до інших. 

Друге – йти передусім треба до найближчого оточення, шукати партнерів серед знайомих, колег, друзів, людей зі свого сереовища. Переконувати їх, формувати стосунки довіри і довкола цих людей вибудовувати ширше коло однодумців. 

По-третє,  ви маєте бути цілеспрямованим, багато працювати, не здаватись через невдачі, а вони обов’язково будуть. Інколи треба постукати у десять дверей, і лише одні вам відчинять. 

І зрештою, знайшовши партнерів, важливо розповідати (звітувати) про ваші успіхи (іноді і невдачі), показувати реальні результати роботи: куди були скеровані гроші, який вплив через реалізовані проєкти вдалося зробити. Так меценати відчуватимуть власну залученість і розумітимуть, що їхня пожертва є визначальною в процесі втілення цього проєкту. Тож ваша велика мрія, довіра, партнерські стосунки, зворотній зв’язок  з жертводавцями є вкрай важливими у побудові сталої культури благодійності у ваших організаціях. 

Читайте також: Благодійність як частина корпоративної культури

Нині є  чимало міжнародних ініціатив, грантових програм, донорів, які готові інвестувати в Україну: у проєкти відбудови, освіту, інновації, бізнес. І нам важливо використати цей момент на благо країни. Треба мати ідею, закочувати рукави і братися до роботи, а успіх обов'язково прийде. Співпрацюючи з різними країнами, залучаючи гранти, ми можемо модернізувати Україну і вийти на якісно новий рівень розвитку. 

Підтримувати та інвестувати в освіту та культуру необхідно і в час війни

Саме освітні й культурні проєкти відіграють важливу роль у інформаційній боротьбі — це можливість говорити українським голосом у світі і руйнувати російські міфи, наративи, посилювати імідж України за кордоном. І саме культура фандрейзингу має стати рушієм для розвитку цих галузей.  

Коли почалася повномасштабна війна, ми в Українському католицькому університеті, як і всі, не були певні, що буде завтра. Чи підтримають нас жертводавці у час, коли так багато запитів довкола? Чи вдасться залучити кошти для фінансування стипендій, оскільки ми приватний університет і не отримуємо державного фінансування? І нам приємно засвідчити, що підтримка серед наших благодійників навіть зросла.  

На 2023-2024 навчальний рік нам вдалось залучити понад 2 млн доларів на стипендійну програму, завдяки чому 53% студентів УКУ отримали різного роду знижки на навчання (для порівняння у 2020-21 рр. цей показник був 25%, а у 2021-22рр. – 46%). Ця підтримка для сімей, які змушені були покинути домівки через війну, для тих, чиї батьки на війні, або, на жаль загинули на фронті, є визначальною у прийнятті рішення, де здобувати освіту. І наші жертводавці розуміючи це, інвестували в УКУ. За цією підтримкою стоять багато років праці усієї команди університету, велика довіра донорів до нас і спільна віра у наше майбутнє.   

Наш ворог хотів би, щоб все зупинилося в Україні, аби ми опустили руки, впали у відчай і нас поглинула темрява. Однак росія отримала зворотній ефект. Українці почали більше працювати, більше вкладати в освіту і  готувати лідерів для відбудови  держави. Маємо вікно можливостей  і ми повинні ним скористатися. Важкі часи формують сильних людей, тому кожному з нас сьогодні треба більше працювати над собою і на благо суспільства. 

Благодійність — це велика радість, бо підтримуючи когось, ми самі заряджаємось від того. Це ваша інвестиція, яку ви скеровуєте у добрі справи, або в організації, які ці добрі справи втілюють в життя. 

Війна спонукала багатьох стати доброчинцями, долучитись до важливих проєктів та працювати заради спільної мети. Тому важливо не втратити запалу, а й надалі рухатись вперед заради Перемоги і кращого майбутнього.


Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!