«Глибоко в темі», або Що сказав на скасування «Пакунку малюка» прем'єр Шмигаль

8202 0
Зараз майже 90% наповнення «бебі-боксу» – це вітчизняні виробники. Які за цей час впевнено витіснили китайських.
Фото: Трибуна Бровари

Фото: Трибуна Бровари

Історія зі скасуванням «Пакунку малюка» обростає новими подробицями. Тепер почали говорити, що нібито уся ця історія для того, щоб завести туди одну спеціальну мережу. Правда, поки що її не називають. Член Президії Ради Федерації роботодавців України Олександр Соколовський про те, як вдалося поговорити на цю тему з прем'єром Денисом Шмигалем та що той сказав на це. 

Так сталося, що вдалося особисто поспілкуватися з прем’єром Денисом Шмигалем щодо скасування Кабміном діючої з осені 2018 року програми натуральної допомоги молодим батькам «Пакунок малюка».

Читайте також: Жодних «живих» грошей матусі не отримають. Як видаватимуть 5 тис. грн замість «Пакунку малюка»

Запрошували мене в клуб Кабміну взагалі на презентацію ЦЕВ (Центр економічного відновлення) – відкритої платформи для розробки економічної стратегії України до 2030 року. Але після низки недружніх для бізнесу та економіки дій влади, я вирішив більше на такі зустрічі час не витрачати. Потрібно якось виживати і розвиватися, а час – це один з основних ресурсів. І який сенс в моїх порадах, якщо бізнес не слухають? Але тут був досить вузький формат учасників і мені пообіцяли надати слово. А сказати хотілося. Тому погодився.

Після презентації Центру коротко виступив прем’єр. Не буду перевантажувати пост цитатами і розповідати, що я думаю про стратегію. Просто реально втомився вже про це писати і нічого нового в вимогах бізнесу до влади не змінилося.

Але, завершуючи виступ, і модеруючи дискусію Шмигаль сказав, що «обмежень немає і ми всі можемо говорити про стратегію в прив’язці до сьогоднішньої ситуації». Після чого я відразу підняв руку. І скоро отримав слово. Можу констатувати, що я був єдиний із ~ двох десятків тих, хто виступили, кому не дали договорити.

Що ж такого я встиг сказати?

Почав я з того, що стратегія – це, звичайно, важливо і, знаючи деяких експертів з авторської групи, я її підтримую. Але до всього цього йти, якщо пощастить, 10 років. І до світлого майбутнього ми елементарно можемо не дожити. Є слова, а є дії. І ось конкретну недавню дію прем’єра, яка не покращує, а реально погіршує зростання економіки і призводить до втрати понад 1000 робочих місць – скасування «бебі-боксів» для молодих мам.

Читайте також: Змішаний формат навчання з 1 вересня. Чи готові до цього львівські школи

При цьому витрати держбюджету раптом на 30% збільшуються з 3800 до 5000 грн.

Але фактична купівельна спроможність цієї суми реально на 40% зменшується – сьогодні ці 64 предмета в роздріб коштують 7300, а спецкарточка буде на 5000 грн.

І все це заради роздрібної націнки однієї великої і не озвученої поки що спеціальної мережі. Яка скоро буде уповноважена (і «обрана» рішенням Мінсоцполітики) отоварювати спеціальні картки. При річному бюджеті на цю програму в 1,2 млрд – це сотні мільйонів додаткового прибутку цієї мережі зі зменшенням майже в два рази реального наповнення допомоги.

При цьому втрачають замовника кілька десятків виробничих підприємств, які працюють над цією програмою. А це понад 2 000 співробітників, сотні з яких уже втратили роботу. Зате отримають замовлення чергові китайські і турецькі фабрики. Адже зараз майже 90% наповнення «бебі-боксу» – це вітчизняні виробники. Які за цей час впевнено витіснили китайських. Оскільки організатор закупівлі UNOPS (фонд проектів ООН) завжди строго здійснював контроль за якістю і вимагав оперативної заміни в разі рекламацій. Зате скоро замість ефективного контролю матусі зможуть порадіти китайським сертифікатам відповідності, вивішених на сайті великої уповноваженої мережі.

І все це ніякого відношення не має до реальної грошової монетизації.

На цьому місці мене перервали. Прем’єр сказав:

  • що вистачить і що він глибоко в темі.
  • що за його даними 8 з 10 батьків проти натуральної допомоги.
  • що раніше це була корумпована історія.
  • що опублікованим цифрам UNICEF-Ukraine, про те, що «8 з 10 батьків за натуральну допомогу «бебі-боксами» не можна вірити, оскільки вони зацікавлені.

Потім Денис Шмигаль запропонував це питання ще окремо обговорити. На що я розповів, що буквально через кілька годин в ФРУ (Федерація роботодавців України) відбудеться круглий стіл, де буде ряд жіночих організацій, глава профільного комітету ВР, кілька народних депутатів, які готують законопроєкт, який впорядкує процес майбутньої закупівлі і до кінця року продовжить існуючий порядок, представники в Україні UNOPS і UNICEF, експерти та галузеві асоціації.

Читайте також: Що таке «Нова нормальність» і як із нею жити

І єдині, хто відмовилися від зустрічі (хоч їх запрошували завчасно) – представники Мінсоцполітики. Прем’єр сказав, що міністр Марина Лазебна у відпустці, а прибуде хтось із заступників. Але в підсумку на цей круглий стіл у ФРУ ніхто з Міністерства не прийшов.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!