(Не)пересічні львів’яни. Помічник таємного аптекаря

7644 0
Напій «Соса-Соla», туш для вій «Maybelline», лікер «Бехерівка» – усе це «вигадки» світових фармацевтів. А львівським майстрам належать гасова лампа, «Крем Султанна», «Крем східної краси» та ще багато ліків, винаходів та впроваджень. Сьогодні у «(Не)пересічних львів’янах» ми спілкуємось з помічником таємного аптекаря Анатолієм Гуриним, який розкаже багато цікавого про історію львівської фармації.

Анатолій Гурин приїхав до Львова з Полтавщини, навчався у Харківському національному університеті ім. Каразіна, за фахом – географ. Чоловік каже, що народився у День Святого Пантелеймона, і, можливо, саме через це фармація його знайшла.  Окрім того, пан Анатолій краєзнавець та дослідник.

У 90-ті роки чоловік працював в Обласному центрі туризму, організовував походи на гору Маківку, які на той час були заборонені, проводив конкурс «Краєзнавець», популяризував освітню ініціативу – шкільні уроки в музеях.

Зараз пан Анатолій працює в «Таємній аптеці», яка є музейною складовою діючої аптеки «Під Угорською короною» мережі аптек D.S. Він проводить екскурсії у підземній лабораторії.

Як зазначено на сайті secret.lviv.ua, аптека «Під Угорською короною» була заснована 1772 року на колишній Бернардинській площі Александром Лошан де Бер'є. Її назва пов'язана з легендою: поряд у Бернардинському монастирі перебували реліквії Св. Стефана – короля і покровителя Угорщини.


У 1871 році власником аптеки став Якуб Піпес-Поратинський, на його замовлення архітектор Король Боублік звів на цьому ж місці новий триповерховий будинок. Тоді ж у торгівельному залі поставили необарокові меблі з металевим решітником, вхід прикрасили ажурним ковпаком, а на фасаді розмістили напис – «Рік заснування 1772».

 «Стараюсь завжди пізнати щось новеньке, тому багато працюю в архівах. Останнє відкриття – я дізнався наскільки фаховою, поважною людиною був власник аптеки Якуб Піпес-Поратинський. Він певний час був головою Торгово-промислової палати, депутатом Австрійського сейму, а ще полікультурною особистістю: будучи людиною єврейського походження, дарував подарунки християнам на християнські свята», - розповідає пан Анатолій. 

Серед досягнень львівських фармацевтів – гасова лампа від працівників аптеки «Під золотою зіркою» Йогана Зеха та Ігнация Лукасевича. До речі, саме у Львові була проведена перша операція при гасовій лампі, яка мала потужніше освітлення, ніж при свічках. Також тут вперше використали освітлення гасовими ліхтарями на центральних вулицях міста.

Окрім ліків у Львові створювали косметичні засоби: «Крем східної краси», «Крем Султанна». Колись кожна львівська жінка хотіла придбати собі такі, щоб гарно виглядати не тільки завдяки косметиці з Парижу.

Пан Анатолій розповідає, що маргарин винайшли чеські аптекарі на замовлення влади, щоб здешевити харчування армії. А ще зауважив, що туш для вій «Maybelline» створив американський аптекар для сестри, яка була не задоволена своєю зовнішністю. Цю дівчину звали Мейбл.

Також у лабораторії "Таємної аптеки" він показує для гостей та туристів цікаві досліди: як з пігулок з’являється символ фармації – змія, чи як загасити свічки, не торкаючись їх. 

В інтерактивному музеї «Таємна аптека» зібраний і старовинний посуд для ліків. Раніше це були не просто пляшечки та баночки, а ще й можливість уберегтися від підробок.

Потрапити на екскурсію у Таємну аптеку можна 10.00 до 20.00, екскурсії проводяться щогодини.

 Підготувала Олександра Чернова

(Не)пересічні львів'яни

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!