Понад 70 кримінальних проваджень відкрито на Львівщині через махінації із системою «Шлях»

1172 0
Йдеться про чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон і не повернулися.
Умовне фото

Умовне фото

Під час сесійного засідання Львівська обласна рада погодила створення тимчасової контрольної комісії, яка вивчатиме питання щодо ефективного використання коштів обласного бюджету і ситуації у сфері ввезення та надання гуманітарної допомоги, а також функціонування інформаційної системи «Шлях». До складу комісії увійшли 11 депутатів з усіх фракцій обласної ради. Очолив комісію голова постійної депутатської комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань Назарій Сумало.

«На попередньому засіданні, 26 жовтня, була ініціатива представників партії «Свобода» щодо створення тимчасової комісії, де запропонували взяти під контроль резонансні події, які відбулися на Львівщині  – гуманітарка в Убинях, функціонування системи «Шлях» і контроль за використанням бюджетних коштів. Після того, як на сесійному засіданні погодили створення комісії, відповідно сформували склад учасників», – каже у коментарі Tvoemisto.tv Назарій Сумало. 

Читайте також: Понад 2 тисячі чоловіків призовного віку виїхали зі Львівщини через «Шлях» і не повернулись. Список організацій, які їм допомогли

За його словами, вже наступного тижня відбудеться перше засідання на якому визначать основні пріоритети. Також розглядатимуть перетин кордону волонтерами за системою «Шлях», дозволи які надала Львівська ОВА та кількість проваджень, які розслідують правоохоронці, а їх було станом на початок осені понад 70.  Йдеться про чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон і не повернулися.

«Громадські організації в більшості – це благодійні фонди, які пишуть листи, мотивують про необхідність виїзду чоловіків за кордон, аби вони забирали гуманітарну допомогу з метою передачі ЗСУ. І дуже часто це надає можливість перетнути кордон чоловікам призовного віку, і втекти за межі країни аби уникнути мобілізації. Мета нашої комісії розібратись в цьому, подивитися на яких етапах є проблеми, які подають документи, як розглядає це ОВА тощо. Мені відомо, що більше 70 кримінальних проваджень відкрито за період функціонування системи «Шлях», – зазначив голова комісії.

Читайте також: У Львівській області посилюють контроль за системою «Шлях»

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що упродовж повномасштабної війни в Україні зі Львівщини за кордон через систему «Шлях» виїхало понад дві тисячі чоловіків призовного віку, які не повернулись назад. У списку організацій, від яких втекли з України найбільше чоловіків, фігурує «Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір» та «Відродження нашої України». За підрахунками розслідувачів, від них виїхало і не повернулось понад 100 чоловіків. Ще 40 осіб призовного віку покинули країну за допомогою «Благодійного фонду Степана Бандери».

Додамо, що з початку повномасштабного вторгнення рф Державна прикордонна служба ініціювала 607 кримінальних проваджень стосовно ліцензіатів системи «Шлях», які сприяли незаконному виїзду чоловіків за кордон.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!