Київ

Через безкоштовне паркування Київ вже втратив 33 млн грн

1149 0
Щомісяця бюджет Києва втрачає мільйони гривень.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Через не укладення «Київтранспарксервісом» контракту із процесинговою компанією місто вже втратило понад 33 млн гривень. Про це пише Forbes.

Зазначається, що з початку квітня кияни паркуються безкоштовно, через що два місяці простою коштують столиці понад 33 млн грн (цьогоріч Київ планував отримати 200 млн грн з платних паркінгів).

За словами Олександра Гречка, співзасновника громадської ініціативи «Пасажири Києва», причиною простою є недбалість КП «Київпарксервіс», яке мало до 1 квітня укласти контракт з процесинговою компанією для проведення онлайн-платежів.

Зазначимо, «Київпарксервіс» вже неодноразово оголошував тендери на послуги з обслуговування платежів – 15 березня (торги не відбулися через відсутність учасників), тендер 25 березня (торги скасували через нібито помилки в тендерній документації учасників, тендер 9 травня, коли парковка в Києві вже понад місяць була безкоштовною. 17 травня в аукціоні перемогла МБК з пропозицією 4,9 млн грн. Проте угода з компанією досі не підписана.

Читайте також: експерт пояснив, через що транспортна інфраструктура Києва не розвивається

«Якщо «Київпарксервіс» підпише договір, то з червня в Києві відновиться платне паркування», – зазначає Гречко.

Нагадаємо, у 2022 році «Київпарксервіс» планував заробити 173 млн грн, однак отримав у 2,3 раза менше – 73 млн грн, за даними «Київпарксервіс». 

Основною причиною невиконання плану є війна та безкоштовне паркування протягом серпня-жовтня, йдеться в повідомленні «Київпарксервісу».

У цьому році заробити планові 200 млн грн, втім це теж навряд вийде. 

За словами директора компанії «Про Мобільність» та ексрадника заступника голови КМДА з питань розвитку транспортної інфраструктури Дмитро Беспалова, у Києві мала кількість інспекторів, які мають фіксувати безоплатне паркування і виписувати штрафи.

Нагадаємо, Департамент транспортної інфраструктури КМДА у відповіді Твоєму місту інформував, що загалом у Києві працює до 30 інспекторів з паркування.

Також Беспалов наголошує на відносно низьких штрафах:«Вигідніше один раз на місяць заплатити 700 грн штрафу, ніж купляти місячний абонемент вартістю 5733 грн».

За його словами, Київ може отримувати з платного паркування в рази більші кошти, якби штат інспекторів був збільшений до 200–300, а покарання за безоплатне паркування посилено. Водночас доходи в бюджет – не головне завдання платних парковок. «Дороге паркування в місті – це інструмент управління транспортними потоками, який дозволяє зменшити транспортне навантаження», – каже він.

Раніше ми повідомляли, що комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури підтримав сумнівний законопроєкт 9092-3, який серед всього передбачає, зокрема, заборону муніципальним інспекторам з паркування евакуйовувати авто за суттєві порушення правил паркування на час воєнного стану.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!