Держкіно та переможниця конкурсу на посаду гендиректорки не зійшлися у пунктах контракту

815 0
Державне агентство з питань кіно не підписало контракт з Оленою Гончарук, яка перемогла на конкурсі на посаду генерального директора «Довженко-Центру».
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

Сьогодні, 21 лютого було визначеним законом останнім днем, коли Держкіно мало підписати контракт з переможницею конкурсу на посаду Гендиректора Довженко-Центру Оленою Гончарук.

До останнього дня Держкіно не надавало контракт на ознайомлення, що суперечить трудовому законодавству, згідно з яким умови встановлюються угодою сторін.

Одразу після судового засідання у справі про оскарження наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру Олена Гончарук поїхала у Держкіно ознайомлюватися зі своїми правами та обов’язками на посаді гендиректора, що визначені 20-сторінковим контрактом та додатками до нього. І лише сьогодні переможниця конкурсу побачила контракт, який визначає її діяльність на 5 років, уперше.

Читайте також: у Києві тестуватимуть ізраїльську систему оповіщення: відмінності від нашої 

Однак відомо, що пункти контракту, сторони не дійшли згоди за пунктами контракту, які стосуються прийняття нового статуту. Представники Держкіно заявили, що згоди не досягли за 5 пунктами, водночас Гончарук та адвокати стверджують, що розбіжності є за 25 пунктами. Тому сторони взяли час, щоб вивчити контракт і внести до нього коментарі.

Згідно з деякими пунктами, у контракті зобов’язують Олену Гончарук виконати реорганізацію та виділ частини колекції, а також упродовж 15 днів внести в реєстр новий статут Довженко-Центру, докорінно змінений Держкіно. Це не лише унеможливлює реалізацію програми розвитку Центру, яка перемогла в конкурсі й основним завданням якої значиться “забезпечити недоторканність Національного центру Олександра Довженка та основу для його сталого функціонування”, а й суперечить умовам оголошеного конкурсу – конкурс оголошувався на Довженко-Центр в його нинішньому статусі, як кіноархівної та кінодослідної інституції, діяльність якої має некомерційний характер.

Читайте також: «Укрзалізниця» запустила масштабну програму дерусифікації

Після обґрунтованих аргументів з боку представників Довженко-Центру Держкіно погодилося надіслати контракт для повноцінного ознайомлення та внесення коментарів і відповідно перенести дату його підписання. Утім, перенесення термінів підписання не є скасуванням результатів конкурсу чи підставою для визнання конкурсу таким, що не відбувся.

Нагадаємо, напередодні лютого стало відомо, що проти Олени Гончарук порушили кримінальну справу  підставою стали матеріали та Акти перевірок діяльності Центру. Днями, у Довженко-центр з обшуками завітали представники СБУ.

Попри це, підписання контракту не означатиме, що у Держкіно відмовляться від судової справи проти Гончарук, вирішувати це буде суд.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!