Громадяни України, Європи чи срср. Як українці себе ідентифікують

811 0
Соціологи дослідили, що 79,7% опитаних людей ідентифікують себе громадянами України.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Громадянська ідентичність зросла з 62,6% у 2021 році до 79,7% у 2022 році, повідомляє Інститут соціології НАН України, проте усі інші види територіально-громадянських ідентичностей представлені дуже слабо.

«Період національно-громадянської кристалізації, який тривав з 2015 року, змінився періодом національно-громадянської консолідації, перехід до якого зумовила широкомасштабна війна», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Українці оцінили ситуацію з економікою краще, ніж у 2021 році. Опитування

За даними соціологів у 2022 році 7,9% українців ідентифікували себе насамперед як мешканців свого населеного пункту. 3,9% українців називають себе представниками свого етносу/нації, а 1,7% – жителями свого регіону/областей. 3,3% опитаних вважають себе «громадянами світу», а 1,6% людей ідентифікують себе насамперед громадянинами Європи. Зазначимо, що лише 1,4% українців досі вважають, що вони є громадянами колишнього радянського союзу.

«Фактично, як ми вважаємо, в Україні завершився процес формування громадянської нації, що не знімає необхідності вирішення наступного важливого завдання національного масштабу – повноцінної євроінтеграції», – додають. 

Нагадаємо, що українці віддали 59% Володимиру Зеленському на опитуванні «Політик року», 10% Валерію Залужному, по 2% Олексію Арестовичу, Петру Порошенку та Дмитру Кулебі та по 1% залишили для Михайла Подоляка та Сергія Притули.

Христина Яким

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!