Київ

Київрада просить уряд та РНБО розірвати з УПЦ МП договори оренди на споруди держвласності

581 0
Київська міська рада закликала Кабімін та РНБО розірвати з УПЦ МП договори оренди або користування спорудами, які перебувають у державній власності.
Фото умовне/ Києво-Печерська лавра/SHUTTERSTOCK

Фото умовне/ Києво-Печерська лавра/SHUTTERSTOCK

Київська міська рада звернеться до Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України з проханням у межах повноважень вжити невідкладних заходів щодо припинення з УПЦ МП договорів оренди або користування культовими спорудами, які перебувають у державній власності. За таке зверення на пленарному засіданні 20 квіртня проголосувало 80 депутатів.

Депутати орієнтувались на релігієзнавчу експертизу, проведену відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, яка встановила, що УПЦ МП так і не розірвала зв’язок з РПЦ.

За словами депутата Київської міської ради Вадима Сторожука, релігійні громади, які пов'язують в Україні з російською православною церквою, це передусім осередки УПЦ МП, які досі не зареєстровані відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством України.

«Натомість відмова УПЦ МП виконати вимоги українського законодавства дозволяє їй і далі провадити свою прокремлівську політику, спрямовану на розкол у суспільстві, прикриваючись фальшивим статусом нібито української церкви. Розірвання договорів оренди або користування на будівлі, які перебувають у державній власності з осередками церкви держави-окупанта буде мати позитивний вплив на суспільство, захист державних інтересів України. Це дозволить зменшити вплив росії на релігійну ситуацію в Україні та забезпечить дотримання законів. Це ще один крок до Перемоги, та ще один крок у напрямку європейської інтеграції України», – додав Вадим Сторожук.

Нагадаємо, правоохоронці затримали чотирьох активних учасників хуліганських дій на території Києво-Печерської лаври. 

19 квітня комісія МКІП здійснила огляд 3-х пам’яток (2 національного, 1 місцевого значення). А саме - майна корпусу  37, 37-а, 38 – галерея до Ближніх печер, Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер.

Всередині співробітники міністерства побачили безладно звалені у купу коробки, пакети, мішки та предмети. При цьому ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано. Особи з групи прихильників російської УПЦ після завершення роботи Комісії вчинили бійку та зламали опечатані комісією двері одного з корпусів Лаври.

ТЕГИ: лавра

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!