Львів’янка про війну і повернення в Україну та посадовець ЛМР, який давав інтерв’ю росЗМІ. Підсумки доби

1864 0
Нині 18 серпня та 541 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото ілюстративне: Reuters

Фото ілюстративне: Reuters

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині лунав чотири рази. Перший раз о 16:20, відбій – о 17:05. Другий – о 17:53, відбій – о 18:30. Третій – о 19:10, відбій – о 19:34. Четвертий – о 21:22, відбій – о 23:53. В усіх випадках фіксувався зліт МіГ-31К.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулось 33 бойових зіткнення. Українська авіація завдала 7 ударів по районам зосередження противника та 2 – по його ЗРК. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 2 склади боєприпасів та станцію РЕБ ворога. Збито 2 ворожих ударних гелікоптери Ка-52 та 4 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Читайте також: Зеленський підписав указ про звільнення всіх обласних військкомів. Керівник служби зв’язків з громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо Tvoemisto.tv відмовився коментувати ймовірне звільнення головного військкома Львівщини Олександра Тіщенка. За його словами, таку інформацію можна отримати лише після офіційного запиту.

Та: У Львові стрілецький тир відкриють за кошти меценатів. Уже розпочали будівництво. Орієнтовна вартість проєкту – 80 млн грн.

Акцент дня: «Мій син каже, що бачив Дублін, Лондон, але жити хоче у Львові». Куди б не втекли українці від ракет, бомб чи снарядів, серцем вони залишаються в Україні. Їм боляче. Кожен переживає свою травму через війну. Через війну не за територію, а за незалежність, свободу і право бути собою. Що насправді вони відчувають, з яким гейтом зіштовхуються, як дають собі раду на чужині, чи планують повертатися і якою бачать звільнену Україну, розповідає в новому проєкті Тvoemisto.tv «Наші українці» Надія Марченко, львів’янка, мама двох синів та засновниця мистецького проєкту «Коріння».

«Чим для мене є Україна? Україна для мене – найрідніше, що може бути, наймиліше. І це не просто слова. Я колись збиралася залишитися у Великій Британії, планувала жити в цій країні. Тепер я можу жити в Ірландії, для цього немає жодних перешкод, але я не зможу жити ніде, окрім як в Україні. Мої діти побували зі мною в різних країнах. Ми буквально щойно приїхали з Лондона, і мій син каже, що бачив Дублін, Лондон, Париж, але хоче жити у Львові».

Ключові події:

1. В Україні зафіксували рекордне споживання світла. Довелося брати допомогу з Румунії. Аварійна допомога – це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.

Читайте також: Вікна у львівському дитсадку, біля якого впала ракета, відновлять благодійники. Загалом у садку потрібно відновити 57 звичайних вікон та 2 великих вікна на сходовій клітці.

2. Посадовець Львівської міськради, якого затримали на хабарі, давав інтерв’ю російському пропагандисту. Він стверджував, що львів’яни підтримують федералізацію та створення так званої Галицької республіки, а також називав націоналістів «холуями та пристосуванцями».

Читайте також: На Львівщині чоловік запропонував 2500 доларів хабара за закриття кримінального провадження. Чоловік хотів закрити кримінальне провадження за фактом смертельної ДТП за участю його працівника.

3. «Укрзалізниця» на місяць скасовує декілька потягів до Перемишля. У Польщі стартує місяць ремонтів, тому будуть зміни у русі.

Читайте також: Ремонт моста в Малехові. Як курсуватиме громадський транспорт. Міський маршрут №1А курсуватиме з «розривом руху». Автобуси їхатимуть від Дублян до місця проведення ремонтних робіт, далі пасажири мають пересісти в інший автобус, що чекатиме на протилежній стороні. Так само маршрут працюватиме і в зворотному напрямі.

Та: На Львівщині за 12 млн гривень відремонтували міст. Йдеться про мостовий перехід через річку Желдець в селі Реклинець Червоноградського району.

4. В Україні вперше змінили ім’я по батькові на по матері. 16-річна дівчина стала Лесіївною. Мати була проти, щоб дочка змінювала ПІБ, проте її теперішній чоловік підтримав дівчину.

Читайте також: У львівських шкільних їдальнях пропонують ввести безготівкову оплату. Карткові термінали планують впровадити вже з 1 вересня або, у разі переукладання угод, з 1 січня 2024.

Та: Учні сімох шкіл Львівщини вчитимуться дистанційно через відсутність укриттів. Батьки школярів мають право звернутись до адміністрації шкіл з проханням оглянути укриття, щоб пересвідчитись, що вони є та перебувають у нормальному стані.

5. У Львові створять новий громадський простір. Мешканців запрошують долучитися до створення нового простору поблизу продовольчого банку.

Читайте також: «Тілесна краса у всіх проявах». Для чого в Стрийському парку встановили скульптури і за які кошти. «Цей проєкт покликаний показати творчість українських скульпторів не на закритих виставках, а у відкритому доступі. Це антимонументальна пропаганда. Кожен художник не отримав жодних вказівок щодо тематики. Це все творчі роботи з різними концепціями», – зазначив ландшафтний архітектор та куратор виставки Павло Гудімов.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!