Київ

Мін'юст подав позов про конфіскацію активів Ротенберга. ТРЦ Ocean Plaza таки планують передати державі

1159 0
Фото: Відкриті джерела

Фото: Відкриті джерела

3 березня у Вищому антикорупційному суді України зареєстровано позовну заяву Міністерства юстиції України до Ротенберга та його сина про застосування конфіскаційної санкції. Його родині належить ТРЦ. Про це повідомляє Інститут законодавчих ідей.
 

«Ротенберг  четвертий російський олігарх, у якого можуть бути конфісковані активи в Україні. До цього, ВАКС вже стягнув активи олігарха-виробника зброї Євтушенкова; олігарха власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки Шелкова та російського олігарха Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (наразі розглядається апеляція)» йдеться у повідомленні.

Загалом, це шістнадцятий позов Мін’юсту про конфіскацію за спеціальним механізмом, який почав працювати з кінця травня 2022 року, однак лише четвертий позов проти російського олігарха, додали в Інституті.

Аркадій Ротенберг є російським олігархом, а також близьким другом Путіна. Саме з ним пов’язують будівництво кримського мосту. У жовтні 2022 року на Ротенберга були накладені санкції РНБО.

Як ми писали раніше, підсанкційний російський олігарх Аркадій Ротенберг контролює 2/3 корпоративних прав ТРЦ "Ocean Plaza" через ТОВ "ІС "Либідь". Вартість цього об’єкта оцінюють в $180 млн.

 
Окрім цього, цілком можливо, що конфіскують й інші українські активи Ротенберга, які знаходить у формальній власності цього ТОВ "ІС "Либідь", а це три земельні ділянки та 15 квартир у Києві.
 

«Слід зазначити, що на необхідності конфіскації активів Ротенберга наголошувала громадськість, яка зверталися до Міністерства юстиції України з вимогою подати відповідний позов проти Ротенберга»– додали в Інституті.

В Інституті  законодавчих ідей визнають, що процес у Вищому антикорупційному суді буде не простим, зважаючи на те, що активи не належать "напряму" Ротенбергу, тож окрім встановлення підстав для конфіскації, необхідно буде довести зв’язок олігарха з цими активами.

Як ми писали раніше, у квітні 2022 року Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо компаній-власниць ТРЦ Ocean Plaza – ТОВ «ІС «Либідь» і «Авангард-Віларті», а також щодо Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря. Справу порушили за статтею – відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Тоді ж слідство встановило, що з Ocean Plaza через кіпрські офшори роками виводились мільйони доларів. Йдеться також про ухилення від сплати податків та внесення недостовірних даних у фінансову звітність для легалізації, отриманих у злочинний спосіб коштів. Лише з жовтня 2020-го включно по лютий 2022-ий на кіпрські рахунки з компанії «ІС «Либідь» перевели понад мільярд гривень.

Слідство також встановило, що саме за ці українські гроші син Ротенберга у 2017 році придбав 48% акцій «Тульського патронного заводу», а у 2019 році – 50% «Ульянівського патронного заводу». Пізніше заводи отримували привабливі державні контракти на виробництво озброєння.

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!