З готелю на площі Міцкевича у Львові зняли «завісу». Як він виглядає

25447 0
Роботи виконують архітектори з Варшави.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У Львові зняли брезент з риштування на будівлі готелю на площі Міцкевича, 9. Він має стати першим у місті повністю кам’яним сучасним об’єктом.

Як раніше пояснював у коментарі Tvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, фасад готелю на площі Міцкевича, 9 виконаний із натурального каменю. Роботу виконали архітектори з Варшави – Kuryłowicz & Associates. Готель на площі Міцкевича є їхнім першим проєктом у Львові. На підземному поверсі законсервували рештки мурів, як обіцяли. Антон Коломєйцев запевнив, що ці давні мури будуть доступними для містян. На першому поверсі готелю будуть розташовані комерційні приміщення.

Вигляд земельної ділянки до будівництва у 2020 році

Зазначимо, що будівництво 25-метрового готелю погодив виконком ЛМР у лютому 2020. У будівлі планують розмістити готель із адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом. Це вже другі містобудівні умови на забудову цієї ділянки. Перші видали у грудні 2018 року. Тоді максимальна висота будівель не мала перевищувати 22,4 м, цього разу – 25 м із максимальним відсотком забудови земельної ділянки.

Читайте також: «Мені не соромно за формат забудови у Львові», – головний архітектор

З візуалізації видно, що теперішній вигляд готелю наразі дещо відрізняється від того, який планували архітектори.

Початкова візуалізація

Вигляд готелю станом на 12 жовтня 2023 року

Роботи проводили фазівці з ТзОВ «Центр розвитку нерухомості». За даними Youcontrol, компанія зареєстрована у 2004 році за адресою: місто Львів, вул. Героїв УПА, 72. Керівником організації є Євген Зінов'єв, а кінцевими бенефіціарними власниками Віталій Антонов (власник ПАТ «Концерн Галнафтогаз» (заправки «ОККО») та Василь Даниляк.

Історія ділянки

Ділянка готелю на площі Міцкевича, 9 розташована в межах давнього середньовічного місця. Готель потрапив на рештки Високого муру, що був першою лінією оборони львівських укріплень. Загалом, як розповів раніше Tvoemisto.tv директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук, Львів мав три лінії оборони, які поступово будували. Тож найстарішою оборонною спорудою і є Високий мур. Археологи досліджували цю ділянку кілька сезонів. Експедицію там проводили ще у 2005-2006 роках, а тоді – в 2015-му і в 2019-му. Уперше рештки Високого муру на площі Міцкевича виявили у 2005-2006 роках. Вони були законсервовані, а в наступні роки НДЦ «Рятівна археологічна служба» повністю розкрив Високий мур і прилеглу до нього бруковану дорогу. Як виявилося, вона мала два рівні: 17-го і 15-го століть. Її, до речі, видно на карті Губера 1777 року, вона проходить вздовж Високого муру. 

Локалізація оборонних укріплень Львова XIII – XVIII ст. На карті червоним позначено частини Високого муру, які простежуються візуально 

Будинок №9 на площі Маріацькій (тепер Міцкевича – ред.) у 1839 році збудував архітектор Вільгельм Шмідт для Венцеля Гудеца. Будинок став одним із перших на цій площі. Наприкінці XIX століття у партері правого крила будинку був магазин фірми «Рудольф Дітмар» – віденської фабрики метеорних ламп.

У 1990-х роках сусідній будинок №10, який називали «вивихнутим», згорів, а будинок №9 почав руйнуватися через просідання ґрунтів. За іншою версією представники Спілки художників, які працювали у будинку, підрубали несучі мури у підвалах, створивши там майстерні, через що і завалилася сходова клітка. У 1997 році будинок демонтували через аварійність.

Реконструкція площі

Депутати Львівської міської ради на сесії 25 травня погодили детальний план території в районі площі Міцкевича, поруч з готелем, де хочуть збудувати підземний паркінг. ДПТ охоплює територію площею 1,66 га. Він також передбачає, що місце, де зараз розташовані автостоянка та смітники, стане пішохідним і примикатиме до готелю, що будують поруч, і до вулиці Театральної. Самі смітники мають зробити підземними.

Візуалізація ппроєктування підземного паркінгу

На частині ділянки, що буде пішохідною, планують встановити лавки та урни для сміття, озеленити деревами, влаштувати освітлення тощо.

Читайте також: Як зміниться площа Міцкевича у Львові та хто за це заплатить

Вигляд площі Міцкевича станом на зараз

План передбачає, що частина площі, де зараз розташовані автостоянка та смітники, стане пішохідною та примикатиме до готелю. Але пам’яткоохоронці категорично проти такого будівництва, яке, на їхню думку, не вигідне місту і завдасть нищівної шкоди не лише площі Міцкевича, а й призведе до виключення об’єкта «Ансамбль історичного центру Львова» зі Списку всесвітньої культурної і природної спадщини ЮНЕСКО. Детальніше про це читайте у матеріалі.

Нагадаємо, що станом на зараз ще не вирішили , як реоргнанізують рух на цій ділянці. Нещодавно в межах проєкту реконструкції площі запропонували облаштувати мале транспортне кільце біля пам'ятника, щоб забезпечити більший доступ до нього. Проте моделювання руху на цій ділянці за таких умов показали, що рішення погіршить трафік на проспекті Свободи. Про можливі варіанти реорганізації руху читайте у новині.

Наталія Вареник

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!