Змінювати рух авто біля пам'ятника Міцкевичу можна за однієї умови

6611 0
У 2018 році виконавчий комітет Львівської міської ради погодив будівництво готелю на пл. Міцкевича,9 із підземним паркінгом на 16 місць. Згодом відбулись громадські обговорення проєкту, де мовилося про те, що планують збудувати однорівневий підземний паркінг на 40 місць окремо від будівлі готелю. Також зазначалося, що він слугуватиме й укриттям. Заїзди та виїзди з паркінгу облаштують обабіч пам’ятника Міцкевичу зі зменшенням кількості смуг із трьох до двох у напрямку вулиці Князя Романа і одну в напрямку вул. Коперника. Громадський активіст, інженер з організації дорожнього руху Святослав Товстига пояснює, як може змінитись організація дорожнього руху в середмісті Львова.

Затори на площі Міцкевича, 02.06.2023 р.

Рис. 1. Нова схема організації дорожнього руху зі створенням підземного паркінгу

Паркувальний майданчик на Міцкевича: чому зменшили кількість місць

Із 2013 року на пл. Міцкевича діяв наземний паркувальний майданчик на 26 місць, який у 2019 році зменшили до 20 місць через встановлення сміттєвих контейнерів. 

Рис. 2. Ухвала ЛМР №2662 про створення 26 місць

Рис. 3. Зменшення кількості паркомісць до 20-ти в 2019 році

Отже, якщо поставити підземний контейнер для роздільного збору твердих побутових відходів (ТПВ), то на пл. Міцкевича знову можна влаштувати 26 паркувальних місць.

Проста арифметика: як із 16 паркомісць стало 40

Рішення будувати підземний паркінг на 16 місць під готелем визнали невдалим через те, що за результатами археологічних досліджень на місці будівництва були виявлені об’єкти оборонних укріплень. Була ідея експонувати ці знахідки. Відтак було надане право збудувати підземний паркінг для обслуговування готелю на пл. Міцкевича на 40 місць окремо від будівлі готелю, з них 10 місць закріпити за Львівською міською територіальною громадою. Однак, нагадаю, спершу їм вистачало й 16 паркомісць.

Орієнтований переріз проєктованого паркінгу

Отже, наявний паркувальний майданчик на пл. Міцкевича повністю задовольняє потреби майбутнього готелю, бо згідно з останнім рішенням виконавчого комітету готель зобов’язується поставити підземний контейнер для роздільного збору ТПВ, що збільшить кількість паркомісць. 

Як пропонують змінити рух на пл. Міцкевича


Рис. 4. Схематичне зображення досліджуваної ділянки з результатами у точках замірів

Як бачимо з Рис. 1, чиновники запропонували після побудови готелю такі зміни: 

  • зменшення кількості смуг на пл. Міцкевича від центру з трьох до двох; 

  • зменшення кількості смуг на пл. Міцкевича до центру з двох до однієї; 

  • влаштування регульованого пішохідного переходу через парний бік просп. Свободи, біля буд. №8; 

  • влаштування нерегульованого пішохідного переходу через пл. Галицька;

  • влаштування світлофорного регулювання на просп. Шевченка; 

  • перехрестя пл. Галицька – вул. Князя Романа – влаштування регульованого пішохідного переходу на пл. Галицька. 

Рис. 5. Результати моделювання

Як бачимо з результатів моделювання, якщо втілити пропоновані чиновниками Львівської міськради зміни дорожнього руху на пл. Міцкевича, то матимемо такі показники:

1) На перехресті просп. Свободи – вул. Коперника:

  • точка вимірювання 1 (Рис. 4) просп. Свободи від центру – збільшення черг порівняно з теперішнім станом на 64%; 

  • точка вимірювання 2 (Рис. 4) вул. Коперника – скорочення черг порівняно з теперішнім станом на 34%.

2) На перехресті пл. Міцкевича – пл. Галицька:

  • точка вимірювання 3 (Рис. 4) пл. Міцкевича – збільшення черг порівняно з теперішнім станом на 15%;

  • точка вимірювання 4 (Рис. 4) пл. Галицька до центру – критичне збільшення черг порівняно з теперішнім станом на 480%;

  • точка вимірювання 5 (Рис. 4) вул. Вороного – збільшення черг порівняно з теперішнім станом на 2%.

3) На перехресті просп. Свободи – пл. Міцкевича:

  • точка вимірювання 9 (Рис. 4) пл. Міцкевича – критичне збільшення черг порівняно з теперішнім станом на 650%;

  • точка вимірювання 10 (Рис. 4) просп. Свободи – скорочення черг порівняно з теперішнім станом на 60%.

Як бачимо, зведений показник збільшення черг становить 1211%, а показник зменшення черг – 95%. Середній показник згідно з моделюванням збільшення черг – на 111,6% порівняно з теперішнім станом. 

Рис. 6. Картограма виникнення заторів, висновки

Отже: 

  • Збільшаться час затримки та черги на просп. Свободи через збільшення тривалості світлофорного циклу з 90 до 100%, а це максимальний показник (чорний колір) .

Це вплине на блокування перехрестя просп. Свободи – вул. Дорошенка і на роботу громадського транспорту: автобусів № 9 і №114, трамвайних маршрутів №1 і №2.

  • Збільшаться час затримки та черги на пл. Міцкевича від просп. Свободи через зміну організації дорожнього руху (буде влаштований нерегульований пішохідний перехід через пл. Галицька та зміни ОДР на регульованому перехресті пл. Галицька – вул. Князя Романа) із 90 до 100% (макс.). 

Цією ділянкою пролягають маршрути громадського транспорту. Автобуси №№1а, 3а, 5а, 6а, 46, 47, 53, 138, 15, 43 (10 маршрутів)  стоятимуть у заторі.

  • Збільшаться час затримки та черги на пл. Міцкевича до просп. Свободи через зменшення кількості смуг руху з двох до однієї та влаштування регульованого пішохідного переходу через парний бік просп. Свободи, біля буд. №8, із 10 до 100% (макс.). 

  • Збільшаться час затримки та черги на пл. Галицька – вул. Валова з 90 до 100% (макс.).

Це вплине на час заїзду трамвайних маршрутів №3 і №8 на кінцеву зупинку на пл. Соборна.

Читайте також: Як зміниться площа Міцкевича у Львові та хто за це заплатить

Як бачимо, пропоновані зміни організації дорожнього руху не вирішать проблему, а перетворять центральну частину Львова на суцільний затор.

Куди потрібно рухатися

Організація руху транспорту та пішоходів у центральній частині Львова тісно пов’язана з режимом використання території, що регулюється Законом України «Про охорону культурної спадщини». Тому при розробці схеми організації дорожнього руху повинен бути врахований статус історичного ядра міста. Територія пл. Міцкевича розташована в межах території об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Ансамбль історичного центру Львова». Тому в генплані м. Львова передбачений комплекс заходів для збереження й охорони історичного середовища, зокрема:

–  зменшення транспортного навантаження на центральну частину міста шляхом формування перехоплювальних транспортних кілець (великого та малого): 

– формування пішохідних зон і зон заспокоєного руху тощо.

Рис. 8. Схема проходження малого транспортного кільця

Загальний висновок

Отже, як бачимо з моделювання ЛКП «Львівавтодор», задум чиновників ЛМР щодо побудови паркінгу (над паркінгом пішохідної площі) зі зменшенням кількості смуг руху на пл. Міцкевича призведе до перетворення центральної частини міста на суцільний затор, що критично вплине на роботу громадського транспорту, зокрема автобусних маршрутів. Аналізуючи генеральний план Львова, мушу сказати, що центральна частина міста перебуває у Всесвітній спадщині ЮНЕСКО «Ансамбль історичного центру Львова», тож задля належного збереження історичного ареалу варто прибрати з неї приватний транспорт. А щоб цього досягти, потрібно реалізувати концепції малого, середнього та великого перехоплювального транспортного кільця. (До речі, п’ять років тому виконавчий комітет ЛМР надав функції замовника малого транспортного кільця ЛКП «Львівавтодор», але досі нічого не зроблено.) 

Тож до моменту влаштування малого транспортного кільця нелогічно говорити про зміну організації дорожнього руху в центральній частині міста, бо ці зміни можуть призвести до суцільних заторів та негативних настроїв у суспільстві. Спершу – реалізація малого транспортного кільця, а відтак побудова паркінгу й розширення пішохідної зони на весь історичний ареал, який належить до об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

P.S.У наступних текстах я докладніше проаналізую концепцію малого перехоплювального транспортного кільця.

 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!